Sunday, 3 April 2011

Roooooooooootttiii!!!

Bahan-bahan :-

1- 1 kilo tepung gandum
2- 4 sudu majerin
3- 500ml air
4- 3 sudu susu pekat
5- 1 sudu kecil garam
6- 2 sudu besar gula
7- 1 biji telur

Cara-caranya hanyalah:-

1- Taburkan tepung di atas meja/dulang .
2- Buat bentuk seperti gunung berapi. (bulat di tengah)
3- Masukkan garam, gula, susu pekat, majerin, telur di tengah.
4- Gaul kesemuanya hingga sebati. Kemudian gaul dengan tepung.
5- Tuang air sedikit demi sedikit.
6- Uli sehingga doh tidak melekat dan lembut.
7- Biarkan doh tadi selama 2 jam.
8- Kemudian sapukan doh tadi dengan majerin dan buat bulat kecil kecil. Pastikan rata dengan majerin.
9- Tutup doh semula dan biarkan selama 2 jam.
10- Doh sedia untuk di canai. Nyum nyaammm
Info Tambahan:
Kalo doh uols masih tidak belum lembut,sila tambahkan air sedikit-hanya basahkan tapak tangan dan sapu pada doh sahaja. Kemudian uli semula ok. Tadaaa dah siap sudah. Selamat menjamu selera.

No comments:

Post a Comment