Friday, 24 April 2009

Gerbang...

Mungkinkah kali ini akan berakhir segala derita yang aku lalui. Mungkin juga kali ini akan bermula episod indah dalam hidup yang bakal aku langkahi.

Entahlah!?

Dia tatap wajah itu-wajah yang membawa sinar di dalam hidupnya lewat kebelakagan ini. Mampukah wajah itu terus mementarikan langit suramnya. Menerbitkan pelangi di kala mendungnya? Meniupkan bayu di waktu rembang senja. Mendamaikan mayapada jiwanya….

Mampukah?

Sekian lama ditutup hati yang luka, namun, kini sedikit demi sedikit dibukanya. Dibiarkan cahaya cinta itu menerangi tabir gelap yang sekian lama meraja di kamar hatinya.

Terima kasih….

Dia sebenarnya tak sabar untuk menantikan saat disatukan dengannya. Menjadikan wanita itu isterinya yang sah. Biarlah gerbang perkahwinan mengakhiri episod cinta ini. Dia tak mahu lagi menunggu lebih lama kerana khuatirkan dugaan yang tak menentu. Dah terlalu banyak liku yang digagahi, dilangkaui-takut kali ini tak lagi mampu untuk menentangnya. Lalu tewaslah dia sebelum dapat menyunting bunga ke taman hatinya. Dia tak mahu perkara ini terjadi. Tidak sesekali. Nauzubillah!

Kepada Tuhan, sering dia mintakan agar tak lagi ada halangan atau apa jua rintangan. Dia terlalu serik. Dan, yang paling ditakuti-kematian! Telah terlalu banyak dia kehilangan insan tersayang-sehinggakan dia sendiri meminta agar nyawanya menjadi galang ganti. Tapi kalau dikaitkannya semua kematian itu sebagai sial atau badi… semua itu adalah kepercayaan tahyul yang hanya membawa dosa….

Walau apa pun… tak sampai sepurnama pun lagi… segalanya akan menjadi indah… seindah cahaya purnama yang menerangi langit suram malam ini….

SRi:Jiwaku berbaur gumbira dan curiga…

16 comments:

  1. jap..aku takpaham..ni cerpen ke ni??

    ReplyDelete
  2. tak jugak~tpi lbh kpd apa yang aku rasa waktu nie cuma cara presentasi jerk dlm bentuk "dunia" lain~hihi
    *so,klu aku tgh rasa serabut..aku bt laa cerite tgh rasa mcm nk bunuh diri..hahahhaha

    ReplyDelete
  3. ohhh..okk
    bl aku bc, nmpk perkataan kawen..
    ko nk kawen ke tok??
    hahahaha

    *pending*

    takpe la..bior ko sorg serabut...aku taknak join..hihi

    ReplyDelete
  4. ambooy..mcm xsabor2 hah nak dapat nenek baru~
    houh,pekate u jerk tolong carikan utk Sri..lg mudah~huhue

    *ape gunenyea bgelar keluarga klu xmampu berkongsi suka dan duka bersama..hahhahaha

    ReplyDelete
  5. nenek br??
    uik..ade nenek lama ke?
    hahaha..sengal ayat mu ni tok~

    nk aku crkan??
    err..tak perlu kot..
    ko cr sndri..
    aku nk kamu bhgia..*ayat takleh blahh*..hahaha

    atok gemok!!!

    ReplyDelete
  6. xdeklaa sesengal dirimu itu ok..ahaks

    sat2..klu xdek nenek lame camne leh kamu wujud kat donia nie??hahahhaha

    yakin jerk mau diriku ini bahgia snantiasa.. rasa cam asek kna terror jerk ade la!!hahaha

    ReplyDelete
  7. haha..aku sengal??
    bal ngal..i likee..hihi

    rase cm asek kne terror? hu..
    nk kate ape ek..
    hehehehe

    papepon, nenek lama the best..*eh..meraban*

    ReplyDelete
  8. huh,ko nie memg sngal laa bal~huhue

    yo yoo oo jah the best!sorang pon hekaw tarak kenal..tup2 kata the best!!huhuhuue

    ReplyDelete
  9. ini lagi satu saya suka..
    'sorang pon hekaw tarak kenal'

    bunyik cm byk je!! hahaha..oh atok..cmne aku nk tau tu nenek aku??
    wah..adakah atok ku kasanova waktu muda mudi??..haha

    ko pon sengal la atok gemok..aku extra je..

    ReplyDelete
  10. extra ape?gemok??hahhahhaa

    huish..sapa kata i'm kasanova??mana adalaa

    i percaya kepada cinta sejati,setia pd yg satu

    hihik~

    ReplyDelete
  11. ko ni sj bikin aku dipresi....
    tamau la gemok..pnt aku diet ni..nk jd sehat...ishhhhh

    extra sengal la.....

    ooo..ure not kasanova aa?? u loyal to only one a?? oo..manyak bguz la grandpa..im proud la..
    tp nnt jgn lak aku dpt jemputan kawen ko 4 kali ek..
    aku sekeh nnt...hik3

    ReplyDelete
  12. laa..nak bt lagu mana..dh mereka meninggalkan diriku ini keseorangan..aku nie dh laa mana besa kesunyian..so?teraksalah!ahaks

    yea2..taw sgt~aku xtawlaa apa yg dbanggakan sgt dgn ksupersaiyaan ksengalannya tue..ish3

    ReplyDelete
  13. ala..bukan bgga..tp kalu dh perangai mmg blurr, pending n sengal2 ubi, biar la..
    kalu dh itu aku..hik2...

    ko sunyi?? atok..tak sgup ku lihat kau begituu..g cr nenek..jom2 kite g psr cr nenek..jom3

    ReplyDelete
  14. toksah2..diriku maseh belum bersedia tuk ke jinjang pelamin!ahaks

    nnti bila sdh tiba masanya,i'll find one ok!hihi

    *ade ke g carik kat pasaw??hg hengat pompuan tue murah gill ke leh ngurat camtue jerk?huhue

    ReplyDelete
  15. eh bukan cmtu la atokk..
    sebab nk cari kt pasar, ialah nk cr pompn yg reti masak..
    kalu die selalu g psr, slalu beli bahan, mesti die pndai masak..kan??

    ko ni dh la bdn kecik perot besor..hahaha~
    tu psl kne cr yg pndai masak...

    ReplyDelete
  16. ye ke??mana taw dia pon slalu g pasar cz nak cari laki yg pndai masak jga..x ke naya tuh jadinya nnti!tros dpt 2 2 xreti masak!!hahhahaha

    hehhehee..jeles r tue!taw laa ko prot kecik,badan besar~hehehhehee [juz kidin]

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

QUNChi?

agama (49) al quran (18) arab (21) artis (49) bahasa (32) blog (23) bollywood (17) ceghita dia (38) doa (14) donia (61) drama (31) ekonomi (26) fashion (17) Food (1) Formula One (32) hadith (12) hollywood (42) horor (13) humor (28) indonesia (50) israel (13) JJCM (5) kahwin (31) Ke Luar Jendela (32) komunis (6) malaysia (148) medic (25) mind n soul (149) motivasi (25) motokar (32) movie (82) myself (77) palestin (10) politic (59) proton (20) puisi (48) radio (9) resepi (7) Rothschild (5) sejarah pemikiran (24) student (96) swedish (3) US (39) vampire (6) zodiac (5)

Recento Vizitores