Monday, 31 January 2011

Gadis Lazimnya Gagal...

Sebilangan kita berada dalam keadaan duka manakala sebilangan lagi bergembira. Begitu lumrah kehidupan manusia. Bagaikan roda.

Bagaimana pun kita berhak menentukan sikap dan kaedah pemikiran sendiri.

Kita berhak berfikiran positif, positive thinking.

Mengapakah kita perlu mengamalkan postive thinking sepanjang kehidupan? Positive thinking, satu harapan.
Jika manusia berada dalam keadaan lara dan tidak mampu berfikiran secara positif, mereka mengundang langkah kecundang. Kecundang berikutan tidak memiliki harapan. 

Contohnya, golongan miskin, jika tidak berfikiran positif untuk berusaha mengubah tahap kehidupan bakal kekal miskin.

"Sudah begini takdir kehidupan kita"

Itu antara keluhan mereka.

Ya! Begitu kehidupan andai terus berfikiran negatif.

Jika sebaliknya berlaku, niat itu satu semangat, satu harapan.

"Kita miskin namun kita akan terus berusaha mencari peluang untuk memperbaiki kehidupan kita"

Berfikiran secara positif, formula mendorong manusia untuk mengecapi kejayaan. Golongan miskin harus tahu di mana ada kehendak, di situ ada jalan, where there is a will there is a way namun kekadang tiada insan sudi membisikkan semangat itu ke telinga mereka.

Hakikatnya, majoriti golongan kaya, lena dibuai kekayaan dan  hanya  bergaul  di kalangan kelompok elit mereka. Masa melihat ke bawah, memahami dan membantu golongan miskin bukan lagi tersenarai dalam jadual mereka.

Justeru, berusaha untuk memperbaiki kehidupan, tanggungjawab golongan miskin tanpa terlalu berharap kepada bantuan golongan kaya raya.

JIka dilihat, rakyat Indonesia, berhijrah ke negara ini sehelai sepinggang mampu hidup mewah, memiliki rumah besar dan empayar perniagaan sendiri di negara asing, Malaysia.

Mengapa tidak kita?

Friday, 28 January 2011

20:25-28

"Rabbi-'shrah li sadri wa yassirli amri wa-hlul 'uqdatan min lisani yafqahu qawli." 

"Ya Tuhanku, lapangkanlah dadaku, dan mudahkanlah untukku urusanku, dan lepaskanlah kekakuan dari lidahku, agar mereka mengerti perkataanku"

"O My Lord! expand my breast for me. And ease my task for me; and loose a knot from my tongue, (That) they may understand my saying."
Taha:25-28

Tuesday, 25 January 2011

Mengapa Perempuan Cemburu?

Mengapa perempuan lebih cemburu berbanding lelaki?

Melalui pengamatan, kita terpaksa akur majoriti perempuan sejak mula bergelar gadis mula bersifat cemburu. Jika berpacaran, mereka bimbang teman lelaki dirampas dek gadis lain.
Begitu lazimnya.

Sebaik mendengar desas-desus berhubung kewujudan orang ketiga dalam perhubungan samada berita diterima berbentuk fakta atau sekadar telahan, selalunya mereka bingkas melatah dan melontarkan pelbagai  soalan kepada pasangan.

"You ada girl selain I ke?"

"You ni nak buat hal dengan I ke?"

"Siapa girl selalu saya tengok duk 'like' status you kat Facebook tu?"

Maka terkedu teman lelaki diterjah soalan sebegitu andai dia insan jujur dan setia. Benar, bukan semua lelaki bersifat sama tetapi kita harus menerima kenyataan masih ramai lelaki hanya ingin memiliki satu pasangan  sehingga ke akhir hayat.

Sunday, 23 January 2011

Laugh Out Loud!


Life Diary: The Bad Habits of Girls!
GF says: Tell me, what kind of bad habits girls have, huh?! *fake smile*
BF says: It is only a comic strip! Take it easy kay? *nervous*


Scene #1
GF says: This steak is too much for me, I can't finish it! Finish it for me.
BF says: Alright! Gimme then!


Scene #2
GF says: This milkshake is too much for me, I can't finish it! Finish it for me.
BF says: Oh...gimme then! *swt*


Scene #3
GF says: This cake is too sweet, I can't finish it! Finish it for me.
BF says: Err...me again? *swt*


Scene #4
GF says: This hot dog is so not tasty, give you eat!
BF says: Huh...this also give me ah?? *shocked*


Scene #5
GF says: Did you gain weight? It's time to diet! Look more like pig ady.
BF thinks: Blame me pulak...*swt*

Description below: GF never realize it's her own fault...


Scene #6
GF says: Exercise faster! I don't want my bf look like a pig!
BF: *speechless*


-the end-

Friday, 21 January 2011

marshmallow


 I am a marshmallow 
and I have found my chocolate dipping...

21.01

Telah semakin dekat kepada manusia perhitungan amal mereka, sedang mereka dalam keadaan lalai (dengan dunia), berpaling (dari akhirat).
Al Anbiya':01
SRi:Manusia itu seperti hari-hari. Yang mana telah pergi tak mungkin akan kembali...

18:10

"Rabbanaaa aatinaa minl ladunka rahmatanw wa hayyi' lanaa min amrinaa rashadaa." 

"Ya Tuhan kami. Berikanlah kami rahmat kepada kami dari sisiMu dan sempurnakanlah petunjuk yang lurus bagi kami dalam urusan kami"
 
"Our Lord! give us mercy from Thy presence, and shape for us right conduct in our plight."
Al Kahf:10

Wednesday, 19 January 2011

10 Types of Men To Stay Far Far Away

Currently on the market? Good for you, girl! But make sure you read this post before rushing into a new relationship. Here are ten types of man that are not likely to make you happy, and from my point of view, it’s better to stay away from them as soon as they show one of these patterns.

1. Born complainers …
Nothing will ever be good enough for this man, you’ll always be too loud, too stupid, too happy…..Avoid him like you would the plague, you’ll never be good enough for him and he’ll just kill your self esteem.

2. ‘Damaged’ men …

… Who don’t want to be fixed. On your first date he’ll announce that he is not over his broken heart. On your tenth, you’ll realise that he isn’t just broken hearted; he enjoys it, and has made a solemn pact to never let anybody in again. His armour is so thick that you’ll never get through, so don’t waste your time trying.

3. Guys that love sports more then you …

Most guys will put a sport first at some point, but you know that he’ll be there for you if you need him. Guys who love sports too much, however, won’t care if the house is on fire or the babies crying, he’ll just want another beer and some “peace” to watch the match.

4. Men who analyse you …
He thinks he’s Freud, and analyses your every move, from the flavour of crisp you choose to what you watch on TV. He’ll sit with a smug smile, convinced that by labelling you he’ll be keeping you hooked. Soon he’ll be trying to “fix” you with his weird theories….bin him now.

5. Pretty-Pretty boys …
They will just leave you feeling ugly while he spends his time fixing his hair and acting more beautiful and delicate then you. Find a more masculine man, and leave him preening himself

Monday, 17 January 2011

heels


Mengapa gadis tinggi lampai harus memakai kasut bertumit tinggi?

Kasihan lelaki kelihatan rendah.

Sunday, 16 January 2011

Saya Suka Janda.Sekian

Bertunang, tempoh probation bagi pasangan berhasrat melangsungkan perkahwinan.

Itu pendapat saya.

Sebilangan pasangan memilih bertunang dalam tempoh di antara 6 bulan dan setahun. Kerap kali, sepanjang tempoh itu, the true colors pasangan akan terserlah. 

Mengapa?

Tanggapan 'she is mine' dan 'he is mine' selalunya tercetus di fikiran kedua pihak walhal hakikatnya hubungan sah belum wujud di antara mereka. Maksudnya pasangan belum lagi bernikah dan diistiharkan sebagai suami isteri.

Dalam tempoh itu juga pasangan berkebarangkalian berdepan pelbagai cabaran. Berikutan ikatan pertunangan, sebilangan lelaki dan gadis mula mengamalkan sikap take for granted dalam pelbagai hal.

"Sepatutnya aku kena ambil tunang balik kerja dari pejabat tetapi rasa malas pula. Biarlah, dah bertunangkan, pandailah dia balik sendiri," ungkapan lelaki pernah saya dengar.

Dalam situasi begitu gadis pasangannya mungkin berasa kecil hati.

"Dulu dia tak pernah miss jemput aku balik kerja, sekarang ni mentang mentanglah aku tunang dia, dia biarkan aku naik bas," keluh gadis. 

Biarpun soal kecil, kesannya besar.

Saturday, 15 January 2011

Top 10 Amazing Facts About …. YOU! WHOA**

6 – Much of a Meal is Food For Thought

Though it makes up only 2 percent of our total body weight, the brain demands 20 percent of the body’s oxygen and calories. To keep our noggin well-stocked with resources, three major cerebral arteries are constantly pumping in oxygen. A blockage or break in one of them starves brain cells of the energy they require to function, impairing the functions controlled by that region. This is a stroke. And brain uses glucose as it main source of energy.

7 – Thousands of Eggs Unused by Ovaries

When a woman reaches her late 40s or early 50s, the monthly menstrual cycle that controls her hormone levels and readies ova for insemination ceases. Her ovaries have been producing less and less estrogen, inciting physical and emotional changes across her body. Her underdeveloped egg follicles begin to fail to release ova as regularly as before. The average adolescent girl has 34,000 underdeveloped egg follicles, although only 350 or so mature during her life (at the rate of about one per month). The unused egg follicles then deteriorate. With no potential pregnancy on the horizon, the brain can stop managing the release of ova.

8 – Puberty Reshapes Brain Structure, Makes for Missed Curfews

We know that hormone-fueled changes in the body are necessary to encourage growth and ready the body for reproduction. But why is adolescence so emotionally unpleasant? Hormones like testosterone actually influence the development of neurons in the brain, and the changes made to brain structure have many behavioral consequences. Expect emotional awkwardness, apathy and poor decision-making skills as regions in the frontal cortex mature.

9 – Cell Hairs Move Mucus

Most cells in our bodies sport hair-like organelles called cilia that help out with a variety of functions, from digestion to hearing. In the nose, cilia help to drain mucus from the nasal cavity down to the throat. Cold weather slows down the draining process, causing a mucus backup that can leave you with snotty sleeves. Swollen nasal membranes or condensation can also cause a stuffed schnozzle.

10 – The World Laughs with You

Just as watching someone yawn can induce the behavior in yourself, recent evidence suggests that laughter is a social cue for mimicry. Hearing a laugh actually stimulates the brain region associated with facial movements. Mimicry plays an important role in social interaction. Cues like sneezing, laughing, crying and yawning may be ways of creating strong social bonds within a group. But seriously, yawning is an infectious disease! WHOA

itz January itz New Resolutionz[read:rules]!!

With moveable rear wings, a new tyre supplier, the return of KERS, a 107 percent qualifying rule and more, there are plenty of regulation changes that will have a major impact on the Formula One field in 2011…
Adjustable rear wings
Under new moveable bodywork regulations, drivers of suitably equipped cars can adjust the rear wing from the cockpit, altering its angle of incidence through a set range. (The moveable front wing, used in 2010, has been dropped.) The system’s availability is electronically governed - it can be used at any time in practice and qualifying, but during the race can only be activated when a driver is less than one second behind another car at pre-determined points on the track. The system is then deactivated once the driver brakes. In combination with KERS, it is designed to boost overtaking. Also like KERS, it isn’t compulsory.

No F-ducts or double diffusers
Any system, device or procedure which uses driver movement as a means of altering the aerodynamic characteristics of the car is prohibited from 2011 - that means no F-ducts. Tightening of the regulations on stepped floors means double diffusers in their original sense are also banned.

KERS
A badge of honour for some, a bugbear for others on its debut in 2009, KERS - or Kinetic Energy Recovery Systems - have been reintroduced in 2011 after the teams mutually agreed to suspend their use in 2010. KERS take the waste energy generated under braking and turns it into additional power. This is then made available to the driver in fixed quantities per lap via a steering wheel-mounted ‘boost button’.

The systems are essentially the same as those seen in ’09, with no increase in the maximum permitted power (though that could change in subsequent seasons). The challenge for the engineers this time round is packaging. Last time KERS was run, refuelling was legal. Now, with it banned, fuel tanks are larger and finding room to accommodate battery packs etc is not as easy. Hence don’t be surprised if bodywork has grown in places, relative to 2010. On the plus side, minimum car weight has been upped by 20kg to 640kg, meaning larger drivers don’t pay the weight-distribution penalty they once did in a KERS-equipped car.

Tuesday, 11 January 2011

Apabila Isteri Mendakwa Suami Curang [Tips Khusus Untuk Pembaca LELAKI]

Saya tahu -- apabila dicatatkan di tajuk tampalan ini 'khusus untuk pembaca lelaki' maka ramai pembaca wanita teransang untuk mengetahui kandungan tampalan ini. 

Kan?

Tindakan itu lumrah - memang wanita gemar untuk mengetahui rahsia lelaki kerana boyfriend atau suami mereka berjantina sama.

Maka bacalah ...

Hemat saya, sebilangan wanita kurang memahami jiwa lelaki biarpun telah hidup bersama mereka bertahun lamanya. Mereka fikir - memarahi, menuduh  lelaki secara emosi dan kasar mampu mengubah perlakuan manusia berlainan jantina terbabit.

Tidak kisah samada lelaki itu boyfriend atau pun suami.

Hakikatnya, jika dimarahi, keegoaan majoriti lelaki mudah tercabar dan sekaligus mereka bertindak balas, samada secara kasar atau lembut biarpun hakikatnya mereka bersalah.

Itu fitrah.

Monday, 10 January 2011

Congratulation Ana Raffali!!

Dengan ini rasmilah sudah Ana Raffali bergelar Juara Anugerah Juara Lagu kali yg ke-25... Mesti ramai yang terkejut kan? Tapi aku rilek jer. Sebab malam tu aku tengok kebanyakan persembahan memang gempak-gempak; hebat-hebat belaka-so,semua deserve to win. Tapi bagi aku ada satu kurangnya-mereka cuma hebat pada persembahan. Mereka terlupa satu elemen penting dalam seni muzik-Lagu; lirik dan melodi [andai dipisah lagu dan irama]. Elemen ni kalau korangs terer-peratusan nak menang tu memang banyak. Pentingnya elemen muzik ni sama dengan elemen pathophysio dan pathogenesis bila korang bentang SOOCA nanti
Mungkin korang pelik kan Ana Raffali menang -- aku pun takdalah saspek sangat dia boleh menang malam tadi sebab memang semua hebat-hebat belaka. Apetah lagi biasanya [sebab aku selalu layan AJL tru streaming] yang lagu yang aku tak tengok yang menang [baca:aku tengok lagu tu waktu dia nyanyi semula] dan semalam yang terstuck dengan hebatnya adalah Faizal Tahir-Selamat Malam. Tapi tengok-tengok Ana Raffali yang Juara [baca:tapi tu pun aku tak sempat nak tengok habis juga-5 second from finish-tenet sengal balik. So, memang boleh pakai lah theory aku nih! *Gila khurafat ko Hanep!!** - Tapi kekecewaan terubat pabila dapat layan habis lagu dia waktu nyanyi semula malam tadi.ahaks]

Sunday, 9 January 2011

Keunggulan 33 Tahun Francissca Peter

Untuk meraikan kegemilangan penyanyi lagenda Francissca Peter dalam industri muzik Malaysia, Eye Design dengan bangganya mempersembahkan “Konsert Keunggulan 33 Tahun Francissca Peter”. Konsert ini bertujuan meraikan kehadiran Fran dalam industri muzik selama 33 tahun. Ia juga merupakan sebahagian daripada aturcara sambutan Hari Wilayah Persekutuan.

Konsert berprestij ini bakalan berlangsung di Istana Budaya Kuala Lumpur pada 5hb dan 6hb Februari 2011 nanti, dari jam 8.30pm sampai 11.45pm. En Ramli MS--pengarah muzik tersohor Malaysia--akan memimpin 33 pemuzik orkestra dengan menampilkan 33 lagu-lagu popular nyanyian Fran sepanjang perjalanan beliau di dalam bidang seni. Konsert ini juga akan mengaggabung kembali gandingan Fran bersama Royston Sta Maria dan juga persembahan istimewa dengan Imran Ajmain.
 Sebahagian dari hasil jualan tiket akan di salurkan kepada dua badan kebajikan iaitu International Aid Organization World Vision dan Yayasan Salam. Untuk pengetahuan anda semua--kini, World Vision di Malaysia telah melantik Francissca untuk menjadi duta mereka selama 6 tahun berturut- turut.
Untuk keterangan lanjut, sila layari www.francisscapeter-concert.com dan www.ticket2u.biz atau hubungi talian Hotline +603 4147 8600 . Harga tiket adalah RM99, RM149 , RM189 , RM239 dan RM299. 

Untuk info yang lebih lanjut click saja poster dia di atas atau sila layari: http://www.francisscapeter-concert.com
SRi:Salah ke gua nak karoks lagu Francisca?!ahaks

Saturday, 8 January 2011

Malam Bulan Dipagari Bintang

Selamat berhujung minggu korangs!! Well-hari ni kena pagi-pagi skets kalau nak hapdets blog. Biasalah-bila matahari naik sudah-haruslah concentrate dengan buku pula. Exam weys EXAM!! Kenalah fokus-kalau bukan diri sendiri-sapa lah yang nak tolong lagi?

Well-tengah malam tadi cam biasa gua layan Era-nak buka THR lagu-lagu Hindi dah tutup kedai lah pula. Dah elok layan-tetiba terkumandanglah pula lagu Malam Bulan Dipagari Bintang by Awanband. Nice! Siyyes gua suka gila semua lagu-lagu dalam Konsert Tribute to P.Ramlee tu.

Friday, 7 January 2011

14:40-41

"Rabbij 'alni muqiimass-Solaati wa min Tzurriiyyatii, Rabbana wa taqqabal du'a'
Rabbanagh firli wa li waalidayya walil Mu'miniina yawma yaquumul-Hisaab." 

"Ya Tuhanku, jadikanlah aku dan anak cucuku orang yang tetap melaksanakan solat. Ya Tuhan kami perkenankanlah doaku"
"Ya Tuhan kami, ampunilah aku dan kedua ibu bapaku dan semua orang yang beriman pada hari diadakan perhitungan (Hari Kiamat)"
 
"O my Lord! make me one who establishes regular Prayer, and also (raise such) among my offspring. O our Lord! and accept Thou my prayer."
"O our Lord! cover (us) with Thy Forgiveness - me, my parents, and (all) Believers, on the Day that the Reckoning will be established!" 
Ibrahim:40-41

Thursday, 6 January 2011

Eenie Meenie Live in KL!

Alhamdulillah-selesai sudah minggu Exam Department-minggu depan bergelumang dengan Paper System pula. Dan juga SOOCA!WHOA

Terima kasih kepada kalian semua yang senantiasa mendoakan kejayaan sahabat-abang-adik-atok-ayah korang nih! Jutaan penghargaan tak terungkap dek kata-kata sahaja yang mampu saya ungkapkan di sini. Terharu gila noks.

Dah lama juga tak bercerita tentang dunia hiburan-berita terkini dekat Malaysia. Mananya tidak-post yang sebelum ni banyak harap yang dah set jah. Nak type cerita gossip terkini-tak tersempatlah pula. Budak medic---pepaham je lah kan?!Hahahaha

Berita terbaru-selepas pertengkaran Memey VS Abby dan alkisah hajat azam 2011 Fasha Sanda nak kurangkan keseksian dan Rozita Che Wan nak berhenti kerja tak kesampaian-sekarang bagi kanak-kanak yang dah terlebih bahagia dengan Justin Bieber-Sila bersedia untuk keterujaan lompat tinggi-tinggi sekarang-Taddaaaaaaaaaa!!! Surprise!!!!
Pergs-pasti tengah menggelidikdikdik kans korang kipasussamatti budak keciks neyh!! Bagi boyfie yang aweks dia memang gila sama ini JB-anda mempunyai masa 4 bulan untuk menghafal lagu-lagu hit Justin Bieber seperti Baby, Somebody To Love, One Time dan Eenie Meenie Miney Mo Lova . Ooops-terhafal sudah! WHOA

Gunakan hashtag #JustinBieberKL sebagai twitter trend rasmi. Siapa tahu Anda boleh kalahkan Khairul Fahmi pula hari ini!

focus--hepi exam week!!

Wednesday, 5 January 2011

It's So FLUFFY!!!!


No matter how hard I struggle,
I can’t laugh like I used to laugh,
Heart that is colder than ice,
This bittersweet journey shows no ending...

SRi:Wish me luck-got exam today[read:NOW] Psychiatry n' Obgyn tomorrow!WHOA

Tuesday, 4 January 2011

Top 10 Amazing Facts About …. YOU! WHOA**

1 – Body Position Affects Your Memory

Can’t remember your anniversary, hubby? Owh no! Try getting down on one knee. Memories are highly embodied in our senses. A scent or sound may evoke a distant episode from one’s childhood. The connections can be obvious (a bicycle bell makes you remember your old paper route) or inscrutable. A recent study helps decipher some of this embodiment. An article in the January 2007 issue of Cognition reports that episodes from your past are remembered faster and better while in a body position similar to the pose struck during the event.

2 – Your Skin Has Four Colors-Really?!

All skin, without coloring, would appear creamy white. Near-surface blood vessels add a blush of red. A yellow pigment also tints the canvas. Lastly, sepia-toned melanin, created in response to ultraviolet rays, appears black in large amounts. These four hues mix in different proportions to create the skin colors of all the peoples of Earth. What a beauty. Vaa vaa..

3 – Big Brains Cause Cramped Mouths

Evolution isn’t perfect. If it were, we might have wings instead of wisdom teeth. Sometimes useless features stick around in a species simply because they’re not doing much harm. But wisdom teeth weren’t always a cash crop for oral surgeons. Long ago, they served as a useful third set of meat-mashing molars. But as our brains grew our jawbone structure changed, leaving us with expensively overcrowded mouths.

4 – Your Stomach Secretes Corrosive Acid

There’s one dangerous liquid no airport security can confiscate from you: It’s in your gut.  WOHA! Your stomach cells secrete hydrochloric acid, a very corrosive compound used to treat metals in the industrial world. It can pickle steel, but mucous lining the stomach wall keeps this poisonous liquid safely in the digestive system, breaking down lunch.

5 – Bones Break (Down) to Balance Minerals

In addition to supporting the bag of organs and muscles that is our body, bones help regulate our calcium levels. Bones contain both phosphorus and calcium, the latter of which is needed by muscles and nerves. If the element is in short supply, certain hormones will cause bones to break downeupping calcium levels in the body until the appropriate extracellular concentration is reached.
--To be continue---

Sunday, 2 January 2011

::Doa Dan Harapan

Nukman bin Basyir meriwayatkan bahawa Nabi S.A.W pernah bersabda:”Doa merupakan satu ibadat, lalu baginda membaca ayat: “Dan berkata Tuhan-Mu: “Berdoalah kepada-Ku...”

 
(Abu Daud dan at-Tirmidzi)
Doa adalah jambatan seorang hamba untuk menyampaikan keinginannya. Namun hendaknya kita tidak hanya meminta sesuatu yang hanya mencakupi urusan dunia semata, melainkan mencakupi urusan dunia dan akhirat sekaligus sebagaimana yang disebutkan dalam al-Quran yang maksudnya:
"Maka di antara manusia ada yang berdoa, 'Ya Tuhan kami, berilah kami (kebaikan) di dunia'. Dan tiadalah baginya kebahagiaan di akhirat. Dan di antara mereka ada yang berdoa, 'Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari siksa neraka.' Mereka itulah orang-orang yang mendapat kebahagiaan dari apa yang mereka usahakan. Dan, Allah sangat cepat perhitungan-Nya." (al- Baqarah : 200-202).

"Rabbana atina fiddunya hasanah wa fil akhiroti hasanah waqina 'adzabannar"

Saturday, 1 January 2011

Happy New Year

“Another fresh new year is here . . .
Another year to live!
To banish worry, doubt, and fear,
To love and laugh and give!

This bright new year is given me
To live each day with zest . . .
To daily grow and try to be
My highest and my best!

I have the opportunity
Once more to right some wrongs,
To pray for peace, to plant a tree,
And sing more joyful songs!”
Be always at war with your vices, at peace with your neighbors, and let each new year find you a better man. Happy New Year!

Related Posts with Thumbnails

QUNChi?

agama (49) al quran (18) arab (21) artis (49) bahasa (32) blog (23) bollywood (17) ceghita dia (38) doa (14) donia (61) drama (31) ekonomi (26) fashion (17) Food (1) Formula One (32) hadith (12) hollywood (42) horor (13) humor (28) indonesia (50) israel (13) JJCM (5) kahwin (31) Ke Luar Jendela (32) komunis (6) malaysia (148) medic (25) mind n soul (149) motivasi (25) motokar (32) movie (82) myself (77) palestin (10) politic (59) proton (20) puisi (48) radio (9) resepi (7) Rothschild (5) sejarah pemikiran (24) student (96) swedish (3) US (39) vampire (6) zodiac (5)

Recento Vizitores