Sunday 3 April 2011

Roooooooooootttiii!!!

Bahan-bahan :-

1- 1 kilo tepung gandum
2- 4 sudu majerin
3- 500ml air
4- 3 sudu susu pekat
5- 1 sudu kecil garam
6- 2 sudu besar gula
7- 1 biji telur

Cara-caranya hanyalah:-

1- Taburkan tepung di atas meja/dulang .
2- Buat bentuk seperti gunung berapi. (bulat di tengah)
3- Masukkan garam, gula, susu pekat, majerin, telur di tengah.
4- Gaul kesemuanya hingga sebati. Kemudian gaul dengan tepung.
5- Tuang air sedikit demi sedikit.
6- Uli sehingga doh tidak melekat dan lembut.
7- Biarkan doh tadi selama 2 jam.
8- Kemudian sapukan doh tadi dengan majerin dan buat bulat kecil kecil. Pastikan rata dengan majerin.
9- Tutup doh semula dan biarkan selama 2 jam.
10- Doh sedia untuk di canai. Nyum nyaammm
Info Tambahan:
Kalo doh uols masih tidak belum lembut,sila tambahkan air sedikit-hanya basahkan tapak tangan dan sapu pada doh sahaja. Kemudian uli semula ok. Tadaaa dah siap sudah. Selamat menjamu selera.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

QUNChi?

agama (49) al quran (18) arab (21) artis (49) bahasa (32) blog (23) bollywood (17) ceghita dia (38) doa (14) donia (61) drama (31) ekonomi (26) fashion (17) Food (1) Formula One (32) hadith (12) hollywood (42) horor (13) humor (28) indonesia (50) israel (13) JJCM (5) kahwin (31) Ke Luar Jendela (32) komunis (6) malaysia (148) medic (25) mind n soul (149) motivasi (25) motokar (32) movie (82) myself (77) palestin (10) politic (59) proton (20) puisi (48) radio (9) resepi (7) Rothschild (5) sejarah pemikiran (24) student (96) swedish (3) US (39) vampire (6) zodiac (5)