Bahan-bahan :- 1- 1 kilo tepung gandum 2- 4 sudu majerin 3- 500ml air 4- 3 sudu susu pekat 5- 1 sudu kecil garam 6- 2 sudu besar gula 7- 1 biji telur | |
Cara-caranya hanyalah:- 1- Taburkan tepung di atas meja/dulang . 2- Buat bentuk seperti gunung berapi. (bulat di tengah) 3- Masukkan garam, gula, susu pekat, majerin, telur di tengah. 4- Gaul kesemuanya hingga sebati. Kemudian gaul dengan tepung. 5- Tuang air sedikit demi sedikit. 6- Uli sehingga doh tidak melekat dan lembut. 7- Biarkan doh tadi selama 2 jam. 8- Kemudian sapukan doh tadi dengan majerin dan buat bulat kecil kecil. Pastikan rata dengan majerin. 9- Tutup doh semula dan biarkan selama 2 jam. 10- Doh sedia untuk di canai. Nyum nyaammm | |
Info Tambahan: | |
Kalo doh uols masih tidak belum lembut,sila tambahkan air sedikit-hanya basahkan tapak tangan dan sapu pada doh sahaja. Kemudian uli semula ok. Tadaaa dah siap sudah. Selamat menjamu selera. |
Sunday, 3 April 2011
Roooooooooootttiii!!!
Labels:
resepi
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
QUNChi?
agama
(49)
al quran
(18)
arab
(21)
artis
(49)
bahasa
(32)
blog
(23)
bollywood
(17)
ceghita dia
(38)
doa
(14)
donia
(61)
drama
(31)
ekonomi
(26)
fashion
(17)
Food
(1)
Formula One
(32)
hadith
(12)
hollywood
(42)
horor
(13)
humor
(28)
indonesia
(50)
israel
(13)
JJCM
(5)
kahwin
(31)
Ke Luar Jendela
(32)
komunis
(6)
malaysia
(148)
medic
(25)
mind n soul
(149)
motivasi
(25)
motokar
(32)
movie
(82)
myself
(77)
palestin
(10)
politic
(59)
proton
(20)
puisi
(48)
radio
(9)
resepi
(7)
Rothschild
(5)
sejarah pemikiran
(24)
student
(96)
swedish
(3)
US
(39)
vampire
(6)
zodiac
(5)
No comments:
Post a Comment