Tuesday, 24 March 2009

Seminggu Enam Hari

17 Maret, Selasa
Kepulangan kali ni tak seperti biasa. ‘Surprise” yang dicipta berakhir di tengah jalan. Tiada manusia di rumah. Jiran pun turut sama menghilang ke PD. Mujur Mak Lang bagitau awal-awal. So,pagi-pagi lagi sebelum naik flight, dah call abah yang masih asyik lena dibuai bayu laut. Hmm,kalau tak tepon, tidur dekat mesejidlah malam tu gamaknya. Makanya seharilah Sri habiskan masa bermain mandi manda dekat Telok Kemang tu. Hampir semua ada; Cik Ita, Cik Nisah, Cik Long, Pak Jang bawa keluarga masing-masing. Gamat habis jadinya, Pak Guard pun tumpang garu kepala tak larat nak layan manusia yang tak berapa paham bahasa melayu ni.hihi

18th March, Rabu

Sebut je RABU, terus teringat KLCC. Mana tak nya, TGV punya wayang kan murah pada hari RABU. So,terpakselah terkonyong-konyong Sri merajinkan diri menjejakkan kaki ke kaunter tiket TGV KLCC tu. Tak banyak cerita yang sempat dilayan, cuma Watchmen dan Race to Witch Mountain je [niat nak tengok Billu Barber, tapi cuma ada dekat CapPlaza je]. Itupun sebab kebetulan habis cerita The Rock tu, Abah call suruh balik sebab ada orang datang. [nak tengok lagi satu pun tak boleh sebenarnya, duit bawa RM20 je.hihi] Buka je pintu, nampak Aiman tengah buat sushi. Alhamdulillah, rizki!! Sri memang tak sempat makan pun lagi haritu. [dahsyat ye zaman sekarang.kalau dulu jangankan telur ikan tu, salmon tu pun susah nak dapat]

19 Mac, Khamis
Lepas hantar Lesen dan lain-lain dokumen Abah dekat Selayang, terus Sri pecut motortu gi Pasar Besar Gombak dekat Batu 5 nue. Masuk-masuk Maybank, akauntan tu cakap; “Tengah Offline lah dik. Tak boleh cash check lagi. Tau lagi bila dia ok”. So,terpakselah dengan muka sememehnya adik yang comel ini keluar pusing-pusing jap bangunan kolonial tu. Huh,Langkah Kanan! Lepas je topup kedit phone, masuk-masuk, dia dah simpan balik dah papan offline tue. Yang menariknya, baru Sri tau maknyah yang memang dari sekolah dulu duk jadi akauntan dekat situ nama dia Wan. Dulu kalau dapat dia jadi cashier, memang tak tau nak sebut kak ke ABANG. Panggil abang kang, tak pepasal dia melenting!
Malam itu. Seperti biasa, lepas baca Yaasin reramai [Yaasin jea;sebab time dzikir, Sri terlayan lentok..penat sangat gamaknye siapkan juadah petang tadi] Mak Lang buat kenduri makan-makan sikit. Ramai jugak yang datang! Tambah dengan geng-geng PD tue, ada family Tuan Hj Haron, Abah Pak Teh, Ayah Ujang dll. Makan malam tu memang superb. Udang Mama beli besar-besar, gulai nangka memang kecur habis air liurni. Tak campur lagi dengan stesen ABCnye. Perfectlah pendek kata. Dahlah Kak Nurul dengan Dik Diela pun sama-sama mencutikan diri. Dah macam rumah sendiri jadinya Surau Sunway Bt Caves tu.

20 Maret, Jumaat
Usai Solat Jumaat, Pak Jang belanja semua umat manusia main boling. Macam-macam aksi keluar. Rasa-rasanya pemain terbaik petang tue, Abahlah kot. Dah lah baling kuat, STRIKE pula tu. Tak tau la dah berapa banyak kali beliau practice. Aiman pun dahsyat juga, baling perlahan je tapi semua jatuh [tak strike,spare]. Haritu X MANDI [Sri’s nick sbb haritu memg x mandi lg] dapat 126. Orait la tu kan. Lepas dah penat habiskan 2 game kat lorong bowling tue, Abah bawa turun belanja aiskrim dan Mak Lang jinjing tangan Sri menuju ATM! [kayo pokcik!]
Petang tu jugak Kak Nurul balik Skudai sebab esoknya beliau ada kuliah dan interview. Lepas makan-makan Sate Kajang Samuri [ni Mak Lang pula yang belanja], Diela pula mengundurkan diri. Keesokan paginya, Tok Mek jemput beliau dekat Kota Bharu, Kelantan.
Baharu nak labuhkan badan, Hendra ajak keluar makan-makan ngan geng sekolah rendah dulu. Huh, apa lagi; lepas solat isya terus Sri chiow. Teh Tarik Halia hangat di tangan, Mi Goreng Mamak pun dah separuh disantap. Macam-macam perkara diperbincangkan malam itu. Syukur,walaupun dah 10 tahun berpisah tak satu sekolah, tapi rapatnya masih seperti dulu. Rasanya jam 12 lebih baru Sri sampai rumah. Dah laa kunci rumah tak ada, nasib baiklah Mama tak tidur lagi.

21st March, Sabtu
Nasi Kerabu dan Laksam dah menjengah isi perut pepagi sebegini. Rancangan hari ini nak pergi mencari buku-buku kompilasi puisi dan karya tulisan sasterawan negara [pelik betul,org lain semua duk pakat berebut cari buku Medic dkt Kamal] Makanya Abah ajak cari dekat Jalan Tunku Abdul Rahman. Nasib baiklah pucuk yang dicita tu terjumpa. Sejujurnya , sebanyak-banyak kedai buku kat Jln TAR tu, cuma SATU kedai je yang kenal dan tahu nilai tinggi karya golongan-golonganni. Fakta sedih yang terpaksa ditelan dalam-dalam. Sebenarnya, ada lagi satu buku nak di cari, novel Al-Amin hasil tangan A Samad Said, tapi nak buat lagumana, semuanya cakap “barangnya lagi kosong Ak”. Sebelum balik, Sri dengan Aiman merajinkan kaki mencari gerai moist choc cake yang memang tersangat-sangat amatlah terbaik kemoistchoclatannya sepanjang kekalutan lorong pasar malamtu. Tengok dia palit choc sekeliling cake tue ja dah buat semua orang yang lalu lalang rasa tak senang hati kalau tak beli.
Sementara tunggu Asar, Abah ajak lepak makan-makan dekat kedai belakang Masjid Setapak. Macam-macam sup ada. Sri pesan sup ekor, Abah pula makan sup kaki kambing. Pergh,memang superb sop dia. Terangkat habis! Memang Betul-Betul Hooliaw!! Speecheless.. Mama dengan Aiman tempah popia basah. Popia basah pun tak mau mengalah. Sama-sama sedap, sama-sama terangkat. Kesimpulannya, memang terbaiklah!
Malam itu kami bermalam dekat “kedai” [sebab lebih banyak guna untuk urusan catering drpd mjual] sebab nak buat preparation masak apa yang patut untuk majlis makan-makan dekat rumah Ucu esok pagi.

22 Mac, Ahad
Ramai juga muka-muka baru yang sempat jumpa waktu dekat rumah Ucu. Salah satunya keluarga cikgu waktu dekat SMAP dulu [sebab beliau ada kaitan kekeluargaan dengan Ucu]. Pasangan Pengantin Baru Seminggu [Kak Yong dan Abg Azrul] pun tak lepas daripada pandangan. Nasib baik Abg Azrul tue jenis rajin cakap dan senang “masuk”,kalau tak konpem Sri pun terkulat-kulat kat situ bila dah berdepan dengan beliau. Sewaktu bersalam dengan beliau, tetiba rasa tangan Sri “berisi”.hihi
Hampir jam 5, baru Sri bertolak dari rumah menuju LCCT. Kalau Jumaat lepas, hari Kak Nurul dan Diela, kini Sri pula yang terpaksa meninggalkan pangkuan keluarga. Jalan agak sedang,nak kata banyak kereta takdalah banyak sangat, sikit pun tak. Sesampai LCCT je, terus Sri laju meluru kaunter check-in! Mujurlah dia tak tutup lagi, kalau tak buat naya jah. Rasanya Sri jadi orang last@2nd last kot?hihi

dan kurang lebih Jam 1850 Waktu Malaysia, terbanglah dia membelah angkasa raya sana…

SRi:Sangat packed cuti kali ini!Tapi BEST!!!

2 comments:

  1. banyak jugak eyh gua makan rupa2nya..
    (*O*)v

    ReplyDelete
  2. huih.. abg anep ke bukan ni...
    awat la guna nama "sri" igt kan slh blog da td..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

QUNChi?

agama (49) al quran (18) arab (21) artis (49) bahasa (32) blog (23) bollywood (17) ceghita dia (38) doa (14) donia (61) drama (31) ekonomi (26) fashion (17) Food (1) Formula One (32) hadith (12) hollywood (42) horor (13) humor (28) indonesia (50) israel (13) JJCM (5) kahwin (31) Ke Luar Jendela (32) komunis (6) malaysia (148) medic (25) mind n soul (149) motivasi (25) motokar (32) movie (82) myself (77) palestin (10) politic (59) proton (20) puisi (48) radio (9) resepi (7) Rothschild (5) sejarah pemikiran (24) student (96) swedish (3) US (39) vampire (6) zodiac (5)

Recento Vizitores