Sunday, 7 March 2010

N.A.M.A

Dari sekolah lagi, nama abah lagi terkenal daripada nama SRi sendiri. Jika nampak atau bertegur sapa, pasti mereka [baca:cikgu-cikgu sekolah] akan sebut nama abah dahulu - then barulah mereka bakal t'recall apa nama saya. Lagi satu, orang selalu jerk tersalah eja nama SRi, tapi nama abah tak pernah [baca:jarang giler] le plaks salah eja. Abah kata Wan amek nama abah daripada kitab memana entah, tapi seriously - nama abah memang sangat special!ahaks

Nama bukanlah cuma berfungsi sebagai medium buat panggilan semata. Nama menunjukkan identiti- negara, bangsa, agama -kita. Sebabtu Nabi suh kita namakan anak-anak dengan nama yang baik sebabnya nama juga bertindak sebagai doa. Tambahan lagi- kita juga kenalah panggil seseorang tu dengan panggilan yang disenangi. Mane bulih maen panggil nama yang dia tak suka. Nabi tak suka, Allah lagi tak suka!

Harini SRi nak bercerita tentang Nama dan FACEBOOK! Rasenyea hampir semua orang ada Facebook masing-masing kan? Kalau kita nak buka akaun baru [baca:dulu-sebab skrg SRi xtaw la plaks mcmn] kita kena buboh nama "sebenar" kan. Makanya elok sungguhlah nama empunya facebook-pesbuk nie. Semuanya comey comey jah nama, siap bubuh bin binti lagi. Ok lah tue kan.. boleh elak daripada manusia-manusia nie bubuh nama yang entah hape-hape!

tapi yang jadi terkilannya bila kita buka tengok gambar-gambar yang ada dalam photo album tuh. Astagfirullah.. naek berdarah mata, hidung ni tengok! tersembul-sembul lah 'mereka' [amar! gua pinjam lu punye word neyh..haha] itu keluar menghidup udara segarr! mungkin sebab dah lemas sangat kot . ye laa, selame nie duk asyik kena men semunyik-semunyik jek. biasalah, name pon sekolah agama- mestilah kna tudung litup.. huhue

Mm, jika dilihat Nama tuan empunya "mereka" itu, toksah katalaa.. memang dah baik gila hah maksod dia! Kalau hang pi bukak Quran nue-tue dia hah-melambak bercambah-cambah nama dia kita duk baca jumpa-tapi kalau hang pi kerling tengok profile picture dia pulak~ ngaaaaa.. duk berpeluk sakan ngalahkan orang dah kawen tak cukop anak! huue~ tue tak campoq lagi yang duk bercium, men buat topless fashion, tiger show lagik! gilaakkss lho!!

mm,nasihat SRi:buang-buanglah gambar-gambar yang tak patut tue. kan comey kalau semua elok bertutup litup jah. yang laki nie pon kalau nak cari bin--besanya amek yang elok bertudung tutup sana sini. So, kalau boleh, toksahlaa nak menggedik ambik gambar macam tu-dunia sekarang nie bukannya makin selamat pon!  sekali hp lu, leptop hang terhambek orang~ ngaaaaaaaa... menangis tak suddaahlaa jawabnya! lagi satu-kalau dah gila nak BARAT sangat-jangan lupa sekali Baratkan sekali NAMA tue. nie duk buat rosak jah! dah lah buboh nama penoh abah plaks tue~ bertuah punya anak!

maybe kita dah privatekan album tu hanya untuk kekawan kita ja kan.. tapi tak semua kawan kita tu pandai jaga rahsia kita,juz mai suka-suka tengok jaa. banyak jah yang nakal terlebih bermurah hati pi rajin copy n paste-bagi semua orang kat dunia nie tengok sama! Dah banyak sangat dah  kot rasanya SRi  jumpa blog yang tampilkan gambar-gambar yang tak berapa nak sedap dilihat nie-source dia dari Facebook ngan Tweeter nie lah!

konklusinya-jangan buat kerja BODOH! yang dah amek, DELETE! yang bakal - BATAL kan jerk terus niat tuh!
SRi:Jangan buat benda yang boleh mengundang fitnah kepada agama

7 comments:

  1. byk ke ko tgk gambar yg gmbanye cm nk buat tiger show?
    blog? hehe..nk link..agagaga XD

    ReplyDelete
  2. hahhahaa...gila!! x ppasal aQ dpt saham dosa skali kot satg! XP

    ReplyDelete
  3. name aku plg besh kn??kn??kn??
    ahaaaaks2...lalalalala

    ReplyDelete
  4. lulus untuk menjadi calon menantu akak.. hahahaha... :P

    ReplyDelete
  5. hehhehehe..tenQ ateem~aQ kan blaja sume nie drpd kow! XD

    mm,tora..i prefer nama yg ade bunge2 laa~ klassik n unique gittoe!!haha

    yes!YESS!!!I Loiiikkee This!!!! =)

    ReplyDelete
  6. mksod ko cm...mawar??melor??melati??cempaka??kekwa??orkid??hehe...
    bnyk laaak kn??
    lotak laaa namo ank2 ekau bungo2...silo2..hihi

    **kazen aku nye ank name..
    "NILA KESUMA PURNAMASARI"..pggil kesuma jek..bazir letak pjg2...tok aku lg besh..pggil bb tu norkumalasari...hihi

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

QUNChi?

agama (49) al quran (18) arab (21) artis (49) bahasa (32) blog (23) bollywood (17) ceghita dia (38) doa (14) donia (61) drama (31) ekonomi (26) fashion (17) Food (1) Formula One (32) hadith (12) hollywood (42) horor (13) humor (28) indonesia (50) israel (13) JJCM (5) kahwin (31) Ke Luar Jendela (32) komunis (6) malaysia (148) medic (25) mind n soul (149) motivasi (25) motokar (32) movie (82) myself (77) palestin (10) politic (59) proton (20) puisi (48) radio (9) resepi (7) Rothschild (5) sejarah pemikiran (24) student (96) swedish (3) US (39) vampire (6) zodiac (5)

Recento Vizitores