Sunday, 15 May 2011

Hikayat Sang Kabayan

Tersebutlah alkisah sang kabayan tiadalah bertemu raga jiwa tiga hari tiga malam penoh purnama bertandang. Berlaralah hati di bawah air jatuh sana. Hakikat sadarlah cuma ceritera kelam tiada hitam berputihlah mata. Sana sang kabayan berdiamlah dia. Bertapa

Dipersiaplah sudah tiga lengkap persalinan tuk dipersembah. Namun daya tak tercipta, kail sejengkal laut dalam tak terduga, peluklah lidi dia ketawa. Jelas bahaknya berair mata. Tiadalah terdengar dek kabayan yang lain jua. Karna mereka lain lain dunia. Tiadalah perantara.

Si kabayan larilah lalu bertapa pergi. Lara hati dibawa pergi. Mengobatlah luka berdarah kembali. Bertapalah bersendiri

Gunung dipeluk hajatlah cuma. Tiadalah tercipta jua hakikatnya.

Larilah si kabayan hati lari. Beronaklah berduri rotan cakari. Tiadalah tegal bisa menular api. Mengular mengakar terbakar diri. Habislah hati dimamah sepi. Tiadalah terdaya sang kabayan lagi. Terus berlari kabayan berhenti. Tunduk sepi tiada berpenghuni.

Bersemayamlah si kabayan tiadalah lari lagi henti. Dinilai hari hari sesali lalulah pergi. Khawatirlah hari mendatangi. Tiadalah sempat disyukuri ini hari. Nikmat Ilahi tiada sempat disedari. Rohani ternoda tiadalah tenang lagi. Sungguh terlupalah kabayan akan Sang Ilahi. Penjaga langit dan bumi.

Berderaplah mutiara suci perkosalah dara bumi. Hitamlah putih tiada lagi. Ternoda kisah ceritera hati. Terbanglah pergi mencari. Dua jiwa bersatu mati. Tiadalah guna dinanti lagi.

9 comments:

  1. tidak ku paham aper maksud cerita ini....huhu

    ReplyDelete
  2. owh ini ceretta maw kasi caretaa itu sang kabayan tara jua abis masa ngan buah hati dia.sang kabayan ambil cuti@diberi cuti--tapi kekaseh dia tara jumpa juga.jadi dia merajuk lah bawa diri sesorang pergi.tara maw campur dengan dunia lagi.

    ReplyDelete
  3. adik nomi ada faham kah?dalam kata lain--dia kecewa ngan kekaseh hati dia.tapi hakikatnya dorang tu kawan saja.itu "kekasih hati" tara simpan apa apa perasaan pun sama dia.si kabayan tu saja yang terhegeh hegeh nak kat dia.hahaha

    ReplyDelete
  4. owh...udah paham pak...aduss kasian sama itu kebayan...pak hanep ajerlah jd cowok si kabayan tu....hihik

    ReplyDelete
  5. giloss gay khalleyss!!x mboh ah.hahahha

    ReplyDelete
  6. mcm buku cite hikayat yg aku bc ms kecik2....
    ayh aku kot belikn...rinduuuu!!!

    ReplyDelete
  7. tudiaaaa... ni lg complicated dari baca shakespeare. austen pun senang sket kot. haha. ko dah weng eh masuk obgyn? =P

    ReplyDelete
  8. hahahhaa..nanti aku bukukan smua--hang jangan lupa suh ayah beli skali naa~ haha

    haha.ya ka?? nak baca austen r camtuh! susah r baca blog nie. tinggi sangat! haha

    ReplyDelete
  9. aku ade 3 buku hikayat...tebal2 blake...(ade blas2 cite kt dlm)
    xsey bc hikayat doh ler ni...hg p laaa promote kt abah nk soh dia beli....

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

QUNChi?

agama (49) al quran (18) arab (21) artis (49) bahasa (32) blog (23) bollywood (17) ceghita dia (38) doa (14) donia (61) drama (31) ekonomi (26) fashion (17) Food (1) Formula One (32) hadith (12) hollywood (42) horor (13) humor (28) indonesia (50) israel (13) JJCM (5) kahwin (31) Ke Luar Jendela (32) komunis (6) malaysia (148) medic (25) mind n soul (149) motivasi (25) motokar (32) movie (82) myself (77) palestin (10) politic (59) proton (20) puisi (48) radio (9) resepi (7) Rothschild (5) sejarah pemikiran (24) student (96) swedish (3) US (39) vampire (6) zodiac (5)

Recento Vizitores