Wednesday, 13 January 2010

Untuk Tiga Hari

5/12/2007
Hjh Mariam Sign loan MARA Setelah 3 hari menunggu.

Jam 0244 WIB
SRi baru habis pack barang yang nak bawa esok. Tak sabar pula nak jumpa Abah Mama Aiman dekat rumah! Harap-harap baby Pak Jang pun ada dekat rumah juga nanti!  Sehat bersama Mak Jang dan Alia..

SRi sememangnya dah jadi kebiasaan membaca di waktu lapang dalam kata lain, SRi cuma membaca waktu dalam kereta, bas, angkot, tren dan kapal terbang! Dekat rumah? hehe Saya SIBUK!

Makanya dibelek-beleklah novel yang kut-kut boleh dibaca dalam kapal terbang esok ni. Tapi cari punya cari, ternyata semuanya SRi dah khatam! Takkan nak bawa KOMPAS yang dah berzaman berbulan lepas SRi beli kut? ngak jaman atuh akang euy!

Selak punya selak lagi. NAH! Ternampaklah sebuah buku yang masih elok berbalut kertas A4 putih itu. SRi memang suka balut novel dengan kertas sebab telapak tangan den selalu poluh euy! Makanya den balut lah boku-boku yang den nak baco ngan koerteh! Takdoklah boruk sangat nanti rupo dio! Sonang pon sonang! Lipat, koyak sikit dah SIAP berbalut potih novel-novel den tuh!

Oops, silap.. Ada pembetulan sedikit di sini. Novel tu kebanyakannya adalah hak milik Mamunief, Kak Nurul dan Kak Hana. Banyak tak banyaknya novel-novel tue sampai kami dah tak tahu nak letak kat mana dah. Akhirnya terutamanya ketika kami pindah rumah kelmarin, banyak yang terpaksa dibiarkan begitu sahaja.

Sri belek buku yang masih rapi berbalut kertas putih itu, buka muka surat pertama; foto hitam putih Ahadiat Akashah. Ok, fine. Buku Ahadiat. Muka surat kedua, sijil Malaysian Record dia sebab jadi penulis novel terbanyak negara. Sampai muka surat ketiga, SRi terpaku sejenak

UNTUK TIGA HARI
5/12/2007
Hjh Mariam Sign loan MARA Setelah 3 hari menunggu.

Tiba-tiba terasa ada kesyahduan kesayuan di situ. Tampak juga ada kesan kegembiraan dalam duka tulisan coretan Mama itu. Mungkin kerna kisahnya hari itu dan kebetulannya pula dia ternampakkan sosok novel ini di penjuru susunan buku-buku yang lain, makanya hatinya terus tertarik tuk membeli

Mm, sebenarnya ada banyak SRi nak coretkan di sini, dah coretkan sebenarnya tapi padam balik tapi tengok jam pun cam dah lambat. Nanti Presiden KBSR mengamuk tinggalkan SRi terkontang kanting di sini sesorang, tak ke tempah mati jawabnya?

Papehal pun, SRi doakan kalian semua yang sedang menghadapi ujian peperiksaan, Semoga Berjaya Menempuhinya dengan Cemerlangnya, yang sedang Belajar, belajarlah rajin-rajin, jangan nakal-nakal, yang sedang Bercuti, Hati-Hati. Jangan sampai ada yang berduka dan bagi yang sedang Bekerja, Terima Kasih atas pekerjaan mantap kalian yang membuatkan hari orang disekeliling anda makin mudah dan lancar kehidupannya.

SRi:Blank!

3 comments:

Related Posts with Thumbnails

QUNChi?

agama (49) al quran (18) arab (21) artis (49) bahasa (32) blog (23) bollywood (17) ceghita dia (38) doa (14) donia (61) drama (31) ekonomi (26) fashion (17) Food (1) Formula One (32) hadith (12) hollywood (42) horor (13) humor (28) indonesia (50) israel (13) JJCM (5) kahwin (31) Ke Luar Jendela (32) komunis (6) malaysia (148) medic (25) mind n soul (149) motivasi (25) motokar (32) movie (82) myself (77) palestin (10) politic (59) proton (20) puisi (48) radio (9) resepi (7) Rothschild (5) sejarah pemikiran (24) student (96) swedish (3) US (39) vampire (6) zodiac (5)

Recento Vizitores