Sunday, 25 April 2010

Mama Keramat

Kami memang selalu keluar malam. And mostly for dinner laa especially to find out new seafood or nice western spot! The Navigator of course lah tak lain dan tak bukan lagi Mr Bamuneif! 

Bila dah semua dalam kereta, macam-macamlah gossip keluar. Yang paling menarik sekali kisah Mama Keramat. SRi tak tahu tentang kesahihan kewujudan Makcik Keramat tuh, tapi Mama dan Abah memang selalu berceritakan tentang beliau (baca:dulu). Mungkinkah beliau cinta skandal abah, atau tempat curhatnya mama~ wallahua’am.

Memang ramai kawan-kawan Abah yang dah berpoligami-tak kesahlah yang tempatan ke, maupun imported mari! Tapi seriously memang ramai!! [Nama terpaksa dirahasiakan sebab ada yang semunyik-semunyik!haha

Abah pernah cakap-tak salah jika nak punya pembantu rumah, tapi pastikan makanan buat sang suami mestilah hasil air tangan si isteri! BUKAN amah! Tue yang banyak kes laki skandal ngan pembantu rumah sendiri. Tak payah tunggu dia nak baca jampi serapah ke ape, memang kita pun dah selalu dengar- makanan tu adalah campuran zat fizikal dan rohani. Bukan ajinomoto yang menyedapkan lagi rasa santapan kita pagi tu, tapi kasih sayang yang dicurahkan chefnya jauh lebih terserap dalm setiap kepingan, kuah juadah tu. Pastu mulalah tersengih-sengih maen mate! Bini, anak-anak takda... [sila sambung sendiri]


Ada kisah temannya yang sering keluar outstation lama-lama [tak taulah keje gali minyak takpun kapal]: Dia mengadu kata tak pernah makan kat rumah. Ceritanya mudah je, sang laki balik rumah kerja penat-penat dengan niat di hati nak makan bini masaklah, sampai-sampai rumah-bini ajak makan luar pulak! Sebabnya sang isteri selama ni duk selalu pesan kat anak-anak, kite tunggu abah balik la eyh. Nanti kalau abah dah balik-kita pegi makan dekat luar! Melepas hajat laki tu nak merasa masakan si isteri tercinta. Kawin lagi satu!

Dua minggu lepas kita disogokkan dengan banyak cerita lelaki tempatan kahwin dengan wanita Sumatera. Kisah ni bukanlah cerita baru bagi SRi. Dari zaman sekolah lagi, Abah memang suka cerita. Lelaki sememangnya dikurniakan dengan tahapan egonya masing-masing. Dalam kata lain, bila sang arjuna hendak berkenankan kepada seorang teman hidup, biasanya dia akan mencari yang lebih rendah statusnya. Lelaki memang suka merasai dia adalah Raja, menguasai segala apa yang dibawahnya.

Tak salah untuk punya daya tahan, keyakinan yang tinggi. Tapi jika dah selalu sangat melampaui batas, kutu buku pun mau terasa tercabar! Sebab tu lah banyak kes yang menjemput Sumaterians untuk hadir dalam hidup dia. Selain daripada makan pakaian sang suami terjaga, wanita Sumatera punya satu lagi senjata pamungkas-mereka akan tetap tunggu suami tercinta pulang meskipun dah terlampau larut malam lambatnya. Sudah diambil coat, beg-sang suami dibelai bak raja-tanya nak makan atau minum apa. Lain kisahnya pula isteri pertama;maunya kena interogasi 2 3 jam sebelum masuk tidur. Tu tak kira lagi perut yang duk berdondangsayangriang tak makan lagi dari siang tadi. Gastrik! Gastrik!!

Mengikut kajian, salah satu faktor utama tercetusnya pergaduhan atau alasan berpoligami adalah hubungan intim antara suami isteri. Seks adalah wilayah yang sering menjadi konflik dalam kehidupan pasangan. Banyak pasangan yang bertengkar karena memiliki keinginan yang berbeda. Misalnya, salah satu pasangan ingin berhubungan seks lebih sering, tapi menginginkan pasangannya memulai inisiatif keintiman. Tu tak kira lagi yang merajuk gara-gara suami taknak belikan rantai baru! Terseksalah batiniah lelaki tu selagi dia tak belikan rantai baru tu! Hahahhaha

Makanya jika tak mahu hidup bermadu dua tiga, sayangilah suami anda seperti anda cintai sungai kita! X)

SRi: Syarat Tok Siti kalau Abah hendak beristeri Dua: RM6000/bulan untuk Mama, 3000 untuk Dia, 2000 buat setiap anak-anak! WOHA!!

11 comments:

  1. kadar penganggurang sangat tinggi. jadi marilah kita bersama2 berbakti kepada negara dgn mengambil org gaji utk masak dan kemas rumah. ahaks! ;P

    ReplyDelete
  2. waalaaaa!!!
    mcm mane pulak dgn isteri yg nk mkn mskan air tgn suami???
    jemu laaa asek maken air tgn sndiri...
    dh conpem2 xlalu...
    tp botol tu??
    aku sokong!!!mak aku pon dh pesan..klu kawen nnT even nk amek org gaji..kije2 msk wat laa sndiri..jgn bg ade air tgn org gaji lgsong..air basoh tgn ape tah lg laa xboleyh..ehe
    dasat syarat2 tu...
    xmerasa ko ade mak tiri..hihi

    ReplyDelete
  3. cube bagi statistiks sket brape byk pembantu rumah tu orang malaysia?hahhaha bukannya takmaw amek rakyat tempatan sdirik-tetapi yg byk nganggur tue orang muda-n bila bcerita tntg org yg jd pembantu rumah, sat lagi stat laa ada baju tak cuci, rumah bersepah, nasi tak masak- kerja dia duk ngaaadap tv saja! xpon melepak atas sopa, buat kilang ayaq liuq. kalau dia bsunguh2 nak kerja takpalaa. kalau x? gigit jari lagi adalaa! hee

    helloooooooooo..kalau sekali sekala takpalah kot. sebab laki skrg ni pon ramai jah yang reti masak gak-walaupun x semua dia reti masak. tapi kalau dah tiap2 hari suami ja yang masak, memang silap lah!! bersiap utk bermadulah jawabnya tak lama lagi! hahahhaha

    sian mak aku.kempunan nak merase payung emas! hahahahha
    p/s:agak2 laa kan kalau aku nak kawin 2,kena bagi Tok Siti 3ribu jugak ke hah?haha

    ReplyDelete
  4. org tempatan yg menganggur tu byk org muda? tp pembantu rumah asing tu pun org muda gak~ :P

    aku tawu kenape lelaki Allah bg kawen 4. sbb die nk tukang masak, tukang kemas rumah, tukang jaga anak, n segala macam tukang lagi~ :P

    tp prmpn bile kawen die harapkan lelaki tu akan teman die sepanjang hidup die je. sbb tu Allah bg kawen 1 je~ :P

    ReplyDelete
  5. tapi kene tawuu.org popuan byk x suke amek pembanu rumah yg mude- risoo laki dia tpikat. hehe

    ya allaaaaaaahh..baguih sungguh laa kamoo ney elmo. insyaallah maken barokah hedop mu kelaks. x sia2 jpa hantaq belajaq jauh2.ehe bahgia sungguh laa sapa yang dapat beristerikan seorang wanita yg sgt memahami cam kamoo neyh!ahaks X)

    ReplyDelete
  6. aku rase cam lelaki je yg byk bg alasan biler prmpn nk pembantu rumah... ;P

    *abg aku ckp sape kawen ngan aku cepat botak sbb aku xreti masak. so same ade asyik makan kat luar je or kene carikan pembantu rumah. haha~

    ReplyDelete
  7. yelaaaa..skali skala laa maksod aku...
    klu tiap2 ari laki yg msk mmg laju jek laaa die wat alasan utama nk psg 2 3 4...skali skala nk gak dok goyang2 kaki...

    bg aku klu cukop syarat xpe...
    jnji adil n saksama...
    ni laki2 kt mesia yg psg 2 3 aku tgk bnyk yg xcukop syarat nye...keje bawak lori...buroh binaan...aku xhina pkerjaan tu sume ye...tp klu kije cm2 gaji nye adelaa rm50k sbulan xpe...ini rm600-800 sbulan...ape yg nk d bagi2 kn kt isteri2 tu???
    klu aku laaaa...sbulan aku nk rm5k..tu yg msk ke acc jek blom lg kire brg pakai,dapor,umah,kete bagai...haaaa..mmg pk bnyk kali laa nk psg no 2 pon...
    pas2 1 lg...boley ke bahagi kasih syg seadil2 nya??aku mmg salute habeh sape yg boley wat tu...aku rs xde lg...
    jgn tipoo laaa ckp boleyh syg same rate..sket sebnyk msT ade yg lebeyh ade yg kurang...
    ini syarat yg plg aku titik beratkn...
    klu x..xyah laa b'angan2 pon..huhu

    **make sure xde laa bakal laki aku yg bace ni...ttbe takut laak ngn aku kn??hihi

    **ape kate ko tnye tok siti..ntah2 up sket..hehe

    ReplyDelete
  8. @shikin:uish.ye kew??mm,mgkin laki tuh rissoo dia x brape nk dapat tahan napsu kowt~makanya,dia cpat2 r tarik diri elak drpd tperangkap ngan skendel! hahhahaha *tapi ntahlaa.aQ rassa cam ramai ok jek. maybe dorang fikir cam benda smua tue boleh hendel sdiri kot+x brape nak diperlukan lagi skrg ni sbab family x besar. ntahlaa labu~ sebab mama n abah memang selalu ada dekat rumah+memang x de budak kecik nak dijaga- so, x perlu lah kowt?hahhaha

    helleeh.iyolaa tue cik adeq euy~bukan ko ke yang paling rajin masak sekali dalam rumah tu. x retty masak kunun! hahhahhaha *nak sambal udang lagik!! sedap ah ko buat ritue!

    @tora:houlloouh.kalau setakat nak sekali sekala- nak dperdebat kebendenyea dekat sini?suruh ja lah dia masak! abah pakcik aku pon selalu jek masak bagi kitorang makan! western lagi. haha

    bab bahagi kaseh sayang seadil2nya tu aQ rasa memang mustahil lah kot~ toksah tunggu bini dua- anak sendiri pon belum tentu kita bagi 50-50. +an benda ni akan sentiasa berubah- sebab dia subjektif. yang penting jangan ada yang merana@terseksa.
    bab drebar lori-antara sebab paling utama skali org laki kawin-hubungan intim (baca:seks) drebar lori-ko kna faham. dia kerja merantau. dalam sebulan berapa harilah sangat dia balik umah. in case-keje dia dkat kedah, umah kat johor.jauh giler tue kowt dia nak kna balik uamh semata2 utk "bermalam". n ko kna igt jga-gol2 ni rasanya dorang x g cari yg keje tggi2, kawen ngan pramugari ke ape-paling byk,bini keje kilang jek. so, as long as selama ni keluarga pertama rasa terpenuhi-cukup makan serba serbi- apalah salahnya jika dia buka caw satu lg- drpd dia g bmalam ngan pelacur- better halalkan phubungan malam dia- bini 1st pon x dapat sti! semua selamat.

    n sbnanye banyak je yg gol2 bpendapatan rendah yg bpoligami ni xda masalah. sebab dorang faham. yg banyak masalahnya bila org2 besar ni yg kawen banyak. maybe sebab sang istei terlebih banyak tahu tentang hak mereka @ pun dorang yang tlebih banyak permintaannya. wallahua'lam. ehe

    heh.tok siti ngan aku cool jerk.no probleymoo punye. *calon pon tarak, hape kess maw fikir yg kedua??hahaha*

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. hooh..panas2!!
    yolaaaah...abh aku pon slalu gak msk klu mak aku g skolah or kursus...
    aku b'kate mngenai yg xpnah..xmau..n xnk msk..
    sume hrap isteri jek...isteri xde kbulur laa sang suami...
    nk psg 2 3 4 boleyh...
    jnji xt'aniaya sudeyh...
    + jgn bab poligami jek nk ikot sunnah..
    tp bab2 len..HARAM!!xpenah...

    ni laaa yg aku xphm ngn laki ni..
    isteri die boley pulak stia mnanti kt umah...
    (sbb laki die g outstation)
    [except 4 a few laa yg xsetia]
    xkn laaa xboleyh kawal nafsu yg 1 tu??
    abeh isteri die nk b'mlm ngn sape???(gilo namonyo)
    pk diri sndiri jek...xpk pon isteri die kt umah tu...klu rs2 xley nk kawal nafsu tu xyah laaa b'jauhan lame2 sgt...hihi

    ape yg penting????
    KERJASAMA......HEHE

    ReplyDelete
  11. i like the word u wrote about tok city..
    she owez saying the same term n condition whenever abah said he want 2 pasang 1 more.. hak3
    jiwa mama jadi sejuk balik kena siram ngan air bukit tok city..
    hahau..
    *p/s: bukan mama kramat mmg wujud ke? slalu je kn suap ngan abah.. asal ask nak g mn.. jwpn+ rumah mama keramat!ahaks

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

QUNChi?

agama (49) al quran (18) arab (21) artis (49) bahasa (32) blog (23) bollywood (17) ceghita dia (38) doa (14) donia (61) drama (31) ekonomi (26) fashion (17) Food (1) Formula One (32) hadith (12) hollywood (42) horor (13) humor (28) indonesia (50) israel (13) JJCM (5) kahwin (31) Ke Luar Jendela (32) komunis (6) malaysia (148) medic (25) mind n soul (149) motivasi (25) motokar (32) movie (82) myself (77) palestin (10) politic (59) proton (20) puisi (48) radio (9) resepi (7) Rothschild (5) sejarah pemikiran (24) student (96) swedish (3) US (39) vampire (6) zodiac (5)

Recento Vizitores