Tuesday, 15 March 2011

Perusahaan Motokar Donia


ALFA ROMEO
Salib merah untuk mengingati jasa Giovanni Da Rio yang terkenal sebagai orang pertama yang memanjat tembok Jerusalem dan mengibarkan bendera ini saat Perang Salib I. Simbol sebelahnya adalah gambar naga pemakan manusia yang konon menghabiskan penduduk Milan pada awal abad 5 Masehi. Romeo? Makan Manusia?! WHOA!
 BMW
Logo ini adalah sebahagian dari bendera Bavaria dan juga menunjukkan bahwa BMW membuat enjin pesawat tempur saat Perang Dunia Kedua. Sebab tu korang biasa terjumpa perkataan Bavarian Motors dekat produk BMW nie.
FERRARI
Lambang kuda Ferrari yang terkenal berasal dari lambang Ace (pesawat terbang) Angkatan Udara Itali ketika Perang Dunia Pertama --- milik Count Francesco Baracca. Lambang ini dilukis di samping pesawatnya sebagai pembawa kejayaan.
LAMBORGHINI
Logo ini melambangkan Zodiak pemilik [Kobau = Taurus] Ferrucio Lamborghini. Dia juga pecinta pertunjukkan matador. Ngaauummm!!
LOTUS
Lihat huruf ACBC di atas tulisan Lotus? Itu adalah nama pendiri perusahaan ini, Anthony Colin Bruce Chapman.
MASERATI
Lambang lembing di atas bukan lambang setan macam dalam MU tu yea adik-adik, tetapi lambang kuno bandar Bologna, kilang pertama Maserati. Hahaha
MERCEDES-BENZ
Nie rasanya semua dah pakat taw maksud dia. Lambang bintang berbucu tiga ini melambangkan kehebatan Mercedes-Benz di laut, darat dan udara.

AUDI
Lambang 4 cincin bersatu mempunyai maksud dari 4 perusahaan besar; Audi, DKW, Horch, dan Wanderer. Audi dalam bahasa latin bererti 'mendengar'. Dalam bahasa Jerman, Horch --salah satu pengasas perusahaan ini-- ertinya juga ialah mendengar. Maka,nama Audi lah yang dipakai. Untung badan

PORSCHE
Gambar tanduk dan garis merah hitam adalah lambang tentera kerajaan Wruttemberg --abad pertengahan. Stuttgart adalah bandar kilang perusahaan Porsche.
SAAB
Kepala Griffen (makhluk mitos kacukan singa dan helang) berasal dari jubah Count von Skane, yang akhirnya digunakan sebagai lambang daerah Skane di Swedia. Di daerah inilah SAAB didirikan. Abah suka bebenor dengan model-model SAAB nie.
RENAULT
Bentuk diamond ini pada awalnya diletak di mesin dengan segi empat di tengahnya berlubang. Gunanya sebagai lubang keluarnya suara hon (hon Renault dulunya tepat di belakang logo ini). Lama kelamaan bentuk ini dijadikan logo Renault. Nice ah..
SUBARU
Maksud 'subaru' adalah 'bersatu'. Logo ini juga menggambarkan gugus bintang Pleiades dalam jajaran Taurus, yang dimana terdiri dari 6 bintang yang boleh dilihat dengan mata kasar. Dalam mitos Yunani, Atlas--dewa pengangkat beban, anak-anak perempuannya menjelma menjadi 6 bintang ini. WHOA

MITSUBISHI
3 berlian melambangkan 3 armada kapal yang dimiliki oleh pengasas perusahaan ini pada saat awal didirikan.

VOLVO
Volvo bererti 'aku pergi' dalam bahasa latin. Lambang jantan disitu bukan bererti lelaki ok---tetapi lambang kuno Besi, di mana besi banyak dtemui di Sweden.

YAMAHA
Yamaha memakai lambang 3 garfu tala kerana pada awalnya mereka adalah pengeluar alat muzik. Garpu tala berguna untuk mengatur nada pada alat muzik. Bagi bebudak medic--korang jangan buat-buat lupa macamana nak buat hearing test-air bone conductor r!
SRi:Proton?!Gi cari kat web rasmi dia sendiri.Hahaha

2 comments:

Related Posts with Thumbnails

QUNChi?

agama (49) al quran (18) arab (21) artis (49) bahasa (32) blog (23) bollywood (17) ceghita dia (38) doa (14) donia (61) drama (31) ekonomi (26) fashion (17) Food (1) Formula One (32) hadith (12) hollywood (42) horor (13) humor (28) indonesia (50) israel (13) JJCM (5) kahwin (31) Ke Luar Jendela (32) komunis (6) malaysia (148) medic (25) mind n soul (149) motivasi (25) motokar (32) movie (82) myself (77) palestin (10) politic (59) proton (20) puisi (48) radio (9) resepi (7) Rothschild (5) sejarah pemikiran (24) student (96) swedish (3) US (39) vampire (6) zodiac (5)

Recento Vizitores