Friday, 25 March 2011

Raikan Insan

Kenapa orang muda sekarang malas nak pergi sembahyang jemaah dekat masjid atau surau?

Jawapan standardnya - LAMA! Mereka bukannya tak tahu betapa besarnya ganjaran bagi orang yang solat berjemaah apatah lagi di masjid berbanding sesorang di rumah maupun dorm! Mereka bukannya sakit sampai tak boleh nak berjalan nak gi bertakbir bersama Imam yang jaraknya tak sampai 100 langkah tu pun.

Tetapi ketidakraian Tok Imam terhadap makmumnya membuatkan jemaah lari daripada menikmati kebersamaan Tuhan yang satu ini. Contoh paling mudah--tengok masjid mana yang penuh manusia gegilaks waktu Solat Jumaat. Biasanya mereka akan memilih yang masjid yang paling awal cepat selesainya. Khutbah daripada khatib tertentu memang sedap didengar--tetapi masa yang tersita lama membuatkan hanya orang orang tua saja yang sanggup menjadi pendengar setianya. Yang lain dah gatal panas punggung asyik-asyik mengadap jam di tangan saja. Minggu depan lari tak datang dah lah!

Sememangnya hadith Nabi SAW ada mengatakan, "Bahwa solat yang lama berdirinya adalah yang terbaik". Namun terkadang anak anak muda remaja ini nakal mentalnya. Ada saja aktiviti yang nak dilakukannya meskipun itu cuma di Subuh hari yang orang tak terfikir-Ko nak buat apa lah pepagi buta ni sampai tak boleh nak gi semayang dekat mesjid? Rayuan syaitan menggoda jiwa. Kemalasan menguasai raga. Akhirnya bersubuhanlah dia seorang saja.

Oleh itu kepada para Imam--raikan jiwa jiwa muda ini untuk mendekati Rumah Tuhan yang penuh barakah ni. Jangan kerna keangkuhan kita, kesombongan kesedapan kehafalan surah-surah panjang - kita kerugian pelapis-pelapis muda ini. Sayang kan? Nanti kalu kita dah takda-sapa nak jadi Imam lagi lepas ni?

Kisah ini muncul sebenarnya kerna kelmarin sewaktu menjengah ke sebuah masjid yang agak masyhur di Kota Bandung--Lama gila nak mati nak habis satu-satu rakaat tu. Imamnya tidaklah baca Al Waqiah maupun Yaasin-cuma baca 2 ayat terakhir Al Baqarah ja kots-tapi subhanallah-1 harkat dia cam dah 2 3 harkat orang biasa. Cubalah bayangkan kalu kena Mad Wajib Muttashil; jika huruf mad (و ي ا) bertemu dengan huruf hamzah dalam satu kata maka wajib dibaca 2,5 alif atau 5 harakat::mau meraban kat situ. Sayang masjid agung ditengah kompleks perumahan itu sunyi tidak bertempat. 

Oleh itu, selamat memanusiakan manusiawi. Nak berzikir panjang--zikirlah. Tak ada siapa nak marah. Namun sebaiknya raikanlah manusia yang cuba mendekati Tuhannya ini...



SRi:That sand artists was absolutely incredible 2:09:45

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

QUNChi?

agama (49) al quran (18) arab (21) artis (49) bahasa (32) blog (23) bollywood (17) ceghita dia (38) doa (14) donia (61) drama (31) ekonomi (26) fashion (17) Food (1) Formula One (32) hadith (12) hollywood (42) horor (13) humor (28) indonesia (50) israel (13) JJCM (5) kahwin (31) Ke Luar Jendela (32) komunis (6) malaysia (148) medic (25) mind n soul (149) motivasi (25) motokar (32) movie (82) myself (77) palestin (10) politic (59) proton (20) puisi (48) radio (9) resepi (7) Rothschild (5) sejarah pemikiran (24) student (96) swedish (3) US (39) vampire (6) zodiac (5)

Recento Vizitores