Sunday, 6 September 2009

Gegar... dan Gegar Gegar Gegar...

Hohohooooe.. dah bersawang bebenoow dah laa laman sesawang SRi nie! Ni sume gare-gare En MUsang Berapi yang entah nape dok asek dop bagi SRi login! *ciskek sunggoh!!* Huh, x pepasal terpakse menggunekan khedmat En Peneroka Internet dan naseb baeklaa inilah alhaselnya, SRi udah bisa kembali ektip menghupdate diari elektronik neyh!!
Mm,kite stat cerite kite pagi ahad yang mulia dan tenang nie dengan cereta gaji amah tue nak? SRi tak pernahlaa plaks sewe hammah nie buat kije dekat rumah *dkat Malaysia yea, klu cnie, ade jek* korang rase sesuai ke gaji dorang tue naek jadi RM800 sebulan? Entahlah, bagi SRi, 800 tue besaw sangat kot untuk jasa mereka yang tak lah seberapa sangat! Makan tidor orang bagi. Lagipon yang banyak datang mesia skrg nie banyak yang bukannya reti buat keje pon! Nak on seterika pon terkial-kial! Maken perabehkan bogheh adelaa.. *SokSek habaq mai ramai gak+kementerian wanitapon tumpang tak setuju dengan dengan tarif gaji nie, dah laa keje enam hari jek seminggu! Hadeehlaaa…donia~donia

Wokeyh, masok topic kedua plaks. Terima kaseh kepada semua ahli keluarga dan teman-teman yang perihatin dengan nasib hamba di sini. Tak sangka betol maseh ramey yang sayangkan SRi even kekadang tue mulut dan tangannie selalu saketkan jiwa raga korang! Sorylaa yea, seribu satu kata mahon ampun ku panjatkan dkat U ols. Alhamdulillah, kami student Malaysia dekat sini semua nya orait sehat walafiat. Rasenye takde sesape yang kene gegaran otak,pengsan luka pitam kot. Yang weng weng tue memang sejak azali mereka dah macam tue. So,tue dah masok kes laen laa..

SRi explen sket tentang gempa kelmaren Rabu tuh. Waktu tue kami [student 4th year] di bilik tuto. Ada yang tengah bentang Learning Issue, dan ada juga yang tengah bincang nak tambah LI ape lagi, tak kurang jugak yang dah berlenggangan kaki hantuk-hantuk kepala head bangin segala[tidow r tuh!hehehe] Houh,kurang lebih jam 1455, tetibe bergegar bilik tuh! Semua tergamam terkejot seketika. Ade yang ingat ade budak-budak berlari depan bilik tuh, takpon sekumpulan gajah sedang melintas sebab kitorangnye fakulti takdelah jauh sangat dengan Fakulti Peternakan, tak kurang jugak yang fikir kawan dia duk tendang-tendang meja! Tetiba gegaran makin kuat! Dc kitorang dah Allah, Allah dah… dia pun cuba untuk keluar menyelamatkan diri. Tapi cubaan aktiviti beliaw melarikan diri tertahan dengan kitorang yang cool tak reti nak paham tuk selamatkan dirik sendirik. Nie kan first time kitorang, konpemla sekor-sekor tak taw nak buat apa-apa, rase tersyiok sebentar men gegaw-gegaw tuh! [ngamok mama saye dengaw SRi cakap macamni..sory eyh mama! Don wory, abg baek2 sajjoo di sini]

Yupz, adegan tersebut berlanjutan dengan pelarian beramai-ramai manosia ke lantai bawah sekali [kitorang nye tutor kat tingkat 3] Tapi SRi lepak dekat atas jerk sebab tak sempat nak turun, gempa dah slow balik dah. Bile SRi jengok via tingkap -> waaaaa…cepat giler korang lari!! Ramai giler dah yang dekat bawah! Sume dok sibuk bergussipan antara sendiri. Biaselaa, first time lah katakan. Konpemlah banyak yang hendak dibualkan, ye x? btw, dat earthquake last for about one to two minutes. If we studied at Tasik Malaya [SRi dunno shud space it or not cz they sumtime spell it as Tasikmalaya], maybe we'll felt stronger and d duration may longer. They said they felt it about five minute! Huh,mane tak ranap retaknya bangunan macamtu?

Secara skemanya-gempa tuh berukuran 7,3 Skala Richter. Lokasinya 142 kilometer barat daya Tasikmalaya, Jawa Barat, pada kedalaman 30 km dan berpotensi tsunami. Laporan menunjukkan ada tsunami kecil berketinggian 20cm setelah gempa tersebut. SRi turut menyediakan link untuk sesape yang sangat berminat nak tengok peta lokasi gempa tersebut. Anda Cuma perlu klik di sini saja.

Dari segi jumlah, Soksek mai habaq dah lebih 70 orang yang pergi bertemu Sang Pencipta dengan berpuluh-puluh ribu rumah rusak teruk. Bantuan pun dah banyak yang mencurah-curah. *tapi sayang, bantuan daripada kerajaan masih belum caer gara-gara birokrasi ntahhapehape tuh* Alhamdulillah, pelajar Malaysia pun semua tak lokek menyumbang. Berkat weyh bulan Ramadhan nie korang bersedekah meringankan beban orang yang memerlukan! Cuma ada satu yang SRi tersentap. Rasa-rasanya kerajaan Malaysia dah tawarkan tuk menghantar Team SMART untuk mengevakuasi dan membantugali menyelamatkan mangsa, namun ditolak mentah-mentah oleh pemerintah Indonesia. Takpelaa, ape yang penting sesamalah kita doakan semoga mereka yang ditimpa musibah ditenangkan jiwanya, dipermudahkan kehidupannya dan mendapat rahmat di sisiNya.
SRi:Tak pernah keluaw makan buka posa kat luaw lagi! XD

8 comments:

  1. puas la aku pk apa itu musang berapi..hahahampeh hang ni atok~

    eee...cm best je..rugi dowh takde kt indon time ni..hummm~

    ReplyDelete
  2. hahahahhaa...xdek mknenyea!bt rissoo copot jiwa ibu mu sajjooo~cam aq neyh laen laa sket

    mm,skrg suddaa taw kan?bagooos3~ gud girl!

    ReplyDelete
  3. inferens: Muhammad Hanif akan online if umh die maseh gagah berdiri n die sihat dan kuatn internet ok..
    Result: die online dari pagi sampai petg smpi mlm tp status *busy.
    Conclusion:nothing to be worried..heehee..

    *experiment apekah ini??hahahhaha..

    ReplyDelete
  4. mama taw ke inferens tue ape dia??hahahaha

    ReplyDelete
  5. hahahahhaahah...ntah,tak tau (smbil geleng2 pale 360')..ske atie la nak letak..kah888..sy manew blajar science..=P
    *nangis cekgu ssp bace neh..

    ReplyDelete
  6. hahahhahaha....giloss!sebbek laa cekgoo ssp xdak masok blog neyh! XD

    ReplyDelete
  7. oooo zana..t'tgkap sudah!!aku report kt cekgu...errr..cekgu hape yeak yg ajar kite sains???hahahahahaha..skali lupe daaaa...ampun kn kami b'2 cekgu..yg aku ingt cgu razali je..ajar sains ms f1..

    **mmg nanges laa cgu ssp ade student xkenang budi cm kite...hooooooooi

    **t'ingin gak nk men gegaw..tu pasal tok aku xbg blajaq sana..hat ni laa yg dia dok takot..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

QUNChi?

agama (49) al quran (18) arab (21) artis (49) bahasa (32) blog (23) bollywood (17) ceghita dia (38) doa (14) donia (61) drama (31) ekonomi (26) fashion (17) Food (1) Formula One (32) hadith (12) hollywood (42) horor (13) humor (28) indonesia (50) israel (13) JJCM (5) kahwin (31) Ke Luar Jendela (32) komunis (6) malaysia (148) medic (25) mind n soul (149) motivasi (25) motokar (32) movie (82) myself (77) palestin (10) politic (59) proton (20) puisi (48) radio (9) resepi (7) Rothschild (5) sejarah pemikiran (24) student (96) swedish (3) US (39) vampire (6) zodiac (5)

Recento Vizitores