Memberi nikmat pada Yang ESA??? Yang Esa nak nekmat bt mendenyea?? Dia Maha Kaya, no need anymore laa nikmat-nikmat nie.. hadehlaa,kan dah rogie “nekmat raya” tahunni!
*Teka Lirik d’Era~M.Nasir-SAtu Hari di Hari Raya *Jaw: Memberi nikmat pada MANUSIA..*
Yupz,hari ni hari Khamis..kita dah pun menjengah masuk ke 10 hari terakhir[jika anda mngikut hisab 29 hari puasa]-hari yang di mana insyaallah terdapat malam yang jauh LEBIH BAIK daripada SERIBU BULAN! Kite hidup pun x sampai 1000 bulan, so apa lagi??? Meh laaa kite rebut sesame peluang keemasan yang Allah sengaja hadiahkannya nie! Cuma di bulan Ramadhan ini sahaja Allah janjikan Present seGEDE’ itu! Masih ga’ terliur?? Ada masalah laa camtu dengan jiwa dan iman anda jika begitu alkesahnya!
Post kalini mungkin agak laen sedikit daripada post-post entry sebelumnya. Harini SRi nak ajak maen pondok-pondok laks! Kite buat post ala-ala recipe.com pule..hihi
Cuma tuk ifo tambahan,Astana Presiden sememangnya menyediakan sajian selera yang unik dan berkhasiat khas untuk pengunjung setia meja makannya-SRi,Adi dan Heikal laa maksudnya macamtue!hihi [sory,xdek gambor sebab sedap sangat,tak sompek nak hammek…hihi]
Bahan-bahan
1. Minyak masak
2. Belacan/terasi- 2 Sudu Kecil
3. Cili Padi-5 biji,tak kesan ape nama pun
4. Tomato-Sebiji-dipotong dadu
5. Tomato-Sebiji-dipotong 6
6. Kobis-1/4-dihiris halus-halus
7. Baby corn-3 “laras”,dihiris halus-halus [oblique section]
8. Ubi Kentang-Sebiji-terse
9. Pes Tomyam-Satu Sudu Besar
10. Sos Cili
11. Sos Tomato
12. Kicam Manis
13. Worcestershire Sauce [takde pon xpe]
14. Sprite 125ml
15. Stok/Kaldu Ayam Sesudu Kecil
16. Separuh gelas Air
17. Garam Secukup Sesedap Rase
Prosedur
1. Panaskan sedikit minyak menggunakan api kecil
2. Tumis belacan sehingga wangi aromanya
3. Masukkan cili padi,sambung aktiviti menumis
4. Masukkan sos tomato, cili, kicap sesedap rasa
5. Setelah kelihatan pekat sebati dan mendidih ,masukkan tomato yang dipotong dadu [selalunya SRi “tumis” tomato dahulu,tapi sebab ade belacan,I need a gap,xmow belacan tue masok dalam tomato]
6. Setelah itu, tambahkan separuh gelas air
7. Masukkan sesudu pes tomyam tersbut [kalau dapat yg directly from Thai, laagi masyoux!]
8. Tambahkan potongan Baby Corn
9. Masukkan Ubi Kentang
10. Untuk membuang kanji-kanji yang tak berapa nak diperlukan dan mempercepatkan keempukan Ubi Kentang tersebut,tambahkan kurang lebih 50ml Sprite [btol ke rumusan nie?]
11. Setelah ubi kelihatan sudah semakin empuk, tambahkan lebihan Tomato dan Potongan Kobis [jangan terlalu lama,kite tak mahu kehilangan tekstur dan zat yang terkantung di dalamnya]
12. Tambahkan Stok ayam, Garam [sedikit saja sebab dah banyak bende berperisa di dalam ini] dan Sos Worcestershire [kerabat Astana rilly in love wif diz sauce!! Tpi nie bukan compulsory pon]
13. Tutup api.
14. Tambahkan lebihan 75ml Sprite sebelum menyediakannya
Basically all the ingredients tue ada dekat dapur kitorang dan kitorang pon amalkan aktiviti campak mencampak sajaa [hasil didikan Puteri kesayangan Sultan Perak] So, kepada anda yang diluar sana, feel free to enjok masak memasaking!! Beeeeeeessssssst!!!!
SRi:Rupa dia macam paprik [mcmn nk bt paprik hah?] cume bezanya dia punya sensasi PLONK n masam2 pedassssssssskeets….I loooike~
sprite? ko biar betol~
ReplyDeletehahahahahhaahahah
hahahhaa..utk cubaan d'tanah seberang nie-nie 1st time r [uk aer gas jga]
ReplyDeletetpi klu dkt msia..rebena,sparkles,apple juice n ape ntah lg.memg dh pnah bt laa~
Xmati kew makan neh??huhu
ReplyDeletemm,sehat walafiat jek malam nie...xdek ssape bbueh pon mulot beliaw!! XD
ReplyDeleteni resipi same mcm org puteh ltk wine dlm diorunk nye masakan...ooo gud job nippo!!(thumbs up)..boley hg msk lg kt cni..tringin gak nk merase..msk sndiri cm xbesh pule..ahaaks2
ReplyDelete