Saturday, 27 February 2010

couple[ii]

ZA.LIM : meletakkan sesuatu bukan pada tempatnya. 

sedar tak sedar kita tiap-tiap hari menzalimi diri kita sendiri. kita banyak buat benda yang bukan pada kehendak, fitrah yang ditetapkan. kita bohong diri sendiri dengan berbisik benda yang bukan menjadi kemahuan, keinginan kita sendiri.

kita kata YA, tapi dalam hati dah terang tang tang dia kata TAKMAU! TAKMAU!! and at the end, we COMPLAIN!

Rasulullah berpesan agar kita memilih pasangan berdasarkan empat kriteria:
1. Penampilan
2. Keturunan
3. Harta
4. Agama
dan yang terbaik,pilihlah agamanya sebagai kayu ukurnya.

tapi yang jadi masalahnya bagi sesetengah newly bride nie, mereka tak berapa mengerti benda ni. bukannya sedikit, banyak terutamanya yang lelaki fikirannya tak cukup mendalam akan maksud benda nie.

banyak kes pasangan-pasangan pengantin ini, bila sampai satu saat dorang konpius, lost, xtaw nak buat apa dah! antara sebabnya time dorang kawen, depa tak fikir panjang-panjang perancangan yang bakal dorang laksanakan.

banyak yang berfikir dengan hanya "berkata" dalam hati - yang dorang kawen sebab ikut sunnah, nak elak zina dan dorang pilih pasangan tersebut kerana agamanya - tue dah cukup untuk membuatkan mereka bahagia selama-lamanya.

tapi kenyataannya lepas 2, 3 tahun, semuanya mulai berantakan. pastu mulalah pegi buat press statement, owh..kami tak sehaluan..bla..bla..bla dan akhirnya, anak-anak juga yang jadi mangsa. diluah mati bapak, ditelan mati mak. last-last lari rumah!

benda nie biasanya jadi dekat budak-budak sekolah agama. di mulut katanya dia sunting wanita itu jadi permaisuri hati atas dasar agamanya. tapi hakikatnya, dalam hati kecil dia..dia suka popuan tu sebab wajah rupa paras, harta dia! then, nak dijadikan cerita, terjadi kecelakaan - tak kesahlah accident ka, tumpah minyak panas ka - tak pon popuan tu jatuh muflis ka apa ka - Pon-Pooon!! Abg Posmen mai hantaq surat permohonan cerai [lepas dua tiga bulan ditinggalkan bersawang] takpon dia hantaq surat nak kebenaran nak kawin lagi satu.. PANG! jatuh berkecailah hati sang isteri menatap surat bercop majles agama islam tue.. ngaaa~

kan parah lagu tue.. NIKAH adalah satu benda yang sangat serius dalam kehidupan seorang insan. tapi sebab ego nya kita ni, kita terkadang maen semberono jah pi bantai jumpa mak bapak dia- saya nak kawen ngan anak pakcik makcik esok lusa boleh? haghuu sungguh haih!

papehal, tanya balik dalam diri, betulke kita pilih si dia itu kerana agamanya? jika ya, alhamdulillah. jika tak, renungkan kembali ape sebab dia yang jadi pilihan, bukan yang lain.. tapi serius, jika kita betul-betul faham dan memilih si dia itu itu kerana agamanya-alhamdulillah laa sesangat.. sebab kerna agamalah insyaallah kita kan selamat daripada bahang panas api neraka! dan yang lain tu cam selalu kita dengarlaa, semua hanyalah pinjaman semata-tak kekal selamanya

btw, SRi bukannya nak rumitkan keadaan. nak kawen, kawenlah.. tapi ingat, jujurlah dengan diri sendiri. kita dah terlampau banyak tipu diri sendiri hari-hari selama nie dan fitrah memana jiwa pon termasuk hati dan fikiran tu sendiri tak pernah nak suka ditipu dan terus dibohongi.ingat, jangan sebab kita pendam lama sangat satu-satu benda ni, pastue kita terlepas cakap benda yang bakal kita sesali suddaa.. THiNK AGAiN!
SRi:Terima si dia apa adanya

9 comments:

  1. ergh???sume org dh nk kawen...hihi

    ReplyDelete
  2. kalo sume org beragama pilih org yg beragama gak. camne kat org2 yg kurang beragama tu? makin sesat la diorg~

    ReplyDelete
  3. sape sume??yg aQ taw dzq je kot yg dh nak kawen!hahahaha

    mm,bab2 agama nie kita kna byk berusehe sendiri.. klu yg geng2 black metal g kawen ngan ustazah pon tapi prangai tetap same.. x guna jga~hee papehal,tpakselaa kite kna betulkan diri sendiri tue dlue.. barulahsenang orang nak push@bantu kita dari belakang same.. XD

    i like it too~ =)
    *lelaki yang baik diciptakan untuk perempuan yg baik jga..ahaks

    ReplyDelete
  4. a'aah dezeq nex yer...
    zana pon same...hihi

    ReplyDelete
  5. zanaa???jeng jeengg jeeeeeenngg!!

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

QUNChi?

agama (49) al quran (18) arab (21) artis (49) bahasa (32) blog (23) bollywood (17) ceghita dia (38) doa (14) donia (61) drama (31) ekonomi (26) fashion (17) Food (1) Formula One (32) hadith (12) hollywood (42) horor (13) humor (28) indonesia (50) israel (13) JJCM (5) kahwin (31) Ke Luar Jendela (32) komunis (6) malaysia (148) medic (25) mind n soul (149) motivasi (25) motokar (32) movie (82) myself (77) palestin (10) politic (59) proton (20) puisi (48) radio (9) resepi (7) Rothschild (5) sejarah pemikiran (24) student (96) swedish (3) US (39) vampire (6) zodiac (5)

Recento Vizitores