Saturday, 13 February 2010

LOTUS-Cosworth T127


  Persis dengan yang di gembur-gemburkan- HIJAUKUNING jadi pilihan Lotus F1 Team. Maybe inspired from their very own logo kut? Btw, design and sticker dia tak jauh beza daripada prototaip  yang SRi penah tengok. [excep dlm proto, tulis airasia instead tune] 

  Conclusion? KAKU!

  Tak kira dari rekabentuk maupun colouring, both too rigid! SRi tak berape nak berase hidup bila tengok they launched their car semalam. tapi dorang nye model idop!hee

  Ok,we start from the front wing! I love those layers. Rasenye memang bley kuatkan grip and controlling sebab tengok alur-alur dia pon cambest! Tapi kalau tengok betul2,  semua lapisan-lapisan tue cam letak papan-papan geometri jek. keras sangat! tak 'flexibel'. Cuma di sisi kanan kirinya je dan dua keping yg dkat depan tue jek yang ade ade bentuk, berliuk sket. Smooth. Yang lain.. sigh

  I prefer the joint between the nose and the wing tue tak terlalu ke depan sangat kut, like Mc Laren's nose Good for weight distribution. One more, they should lowered their nose lagi sikit, so the center of gravity pon rendah laa sikit. Baru lah lagi stable bile nak amek corner.

  Body-almost like Honda nye kete tahun 2007. Same cam depan, dia punye side wing tue bagi SRi tak berape nak banyak membantu bile corner lap especially bila nak masuk chicane. Tapi kalau jalan straight, rasenye no probleymo. Dowrang memang focus design aerodinamic dia untuk laju time jalan straight je kowt.

  Terus kita gi dekat belakang! Kang ade orang komen malas nak baca plaks sebab panjang sangat! hahhahaha Rear wing- bagi yang ikut F1 selama ni, mesti korang sedar yang dekat part yang tulis Bridgestone tue patutnya kasi potong sikit kan, Takde laa petak gila camtue kan?

  Satu lagi yang SRi konpius, diffuser dia! SRi memang betul-betul tak paham dengan dorang nya design yang nie. hentah hape ke gunanya lubang kecik bawah lampu break tue pon gua tak tau! Lagi satu kalau u ols teliti,dekat kiri kanan tue ade bende yang cam tebal sikit tue kan? hah, tue kalau takdek then ganti dengan bende yang lagi niipis, mesti lagi ringan kereta tuh!

Mm, memandangkan technical review pon x keluar lagi sebab kereta nie baru launched semalam, makanya SRi pon x boleh nak komen banyak-banyak. Tapi serius, I prefer thin vertical lines than meliuk shape macam hape tue sebab angin dekat bawah kereta better jalan dia dia smooth dan senang nak cari jalan keluar. Tapi dengan design cengginie, SRi risau angin-angin tue jadi serabut tak pandai nak cari jalan keluar. At last they make turbulence under the car-pastue, over-steer sebab aerodinamic dah haru biru. then, kuar Safety Car lagik.. sigh

  Papehal pon kite tengok jek laa eyh apa result training yang dorang bakal dapat nexwik dekat Spain! Harap-harap bakal compete dengan kete-kete lain ar bile race dekat Bahrain nanti!

SRi:Selain sponsor F1, Tony pon sponsor MotoGP, EPL ngan American Football! Sumpah gua risau gilerr ngan nasib Lotus Team neyh!Jangan yang dikejar x dapat, yg dijinjing berceceran suddaa.. huhue

3 comments:

  1. ohoii..sape nye design ni terok sgt??
    slamber jek aku kutok..huhu
    tp sumpah xcanteq...
    aku mmg stuju sgt ngn ko nippo...
    bek bg aku jek design...
    mau kalah ferrari...
    nanges michael shumaccer...
    hamilton pon boleyh nanges hentak2 kaki...huhu
    maT aku klu tony fernandes bc komen ni..kueng3
    kecewa aku ngn lotus ni..
    sedeyh tol...

    ReplyDelete
  2. 1.schumi dkt mers
    2.byk design yg canteq lbih mbawa kpd performance yg hampeh..ngaaa
    3.ko design-lagi hancor mase depan team tuh.. so,better ko xsah sesekali mimpi bhajatkan nk reka bentuk ah.. risau aQ~hee
    4.tony fernandes xtaw pon kwujudan blog aQ nie. nie aQ agak konpom ah!hee so,dun wory r~xdeknye dia nk mnangeh
    5-aQ pon tsangat amat kecewa gak.tpi dgn rules bru yg cam maken mberatkan jentera2 mewah nie.. aQ harap lotus pon bleyh turut bsaing jd top3 constructor r!untung2 tetibe fairuz fauzy masok drive tros dpt no 1 ke, bley dgr lagu negara ku lagi!heee

    ReplyDelete
  3. 1.schumi ttp d haT...
    2.mksod aku design yg lebeyh baek lg canggih...aerodinamik..driver friendly..hihi
    3.ooooh klu ko yg design cerah laa ms depan team tu???blom cuba blom tau..jgn pdg aku xb'mata..ok..kang ko yg nanges tgk design kete aku....ahaaaks2
    4.ko jgn men2..blog2 ni sng jek nk cr..search jek kt google..kuar!!!
    5.aku rs lebeyh baek aku yg drive lotus tu dr bg kt FF..mau lagu negaraku tu b'kumandang 40hari 40mlm...ngeeeeeee~**

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

QUNChi?

agama (49) al quran (18) arab (21) artis (49) bahasa (32) blog (23) bollywood (17) ceghita dia (38) doa (14) donia (61) drama (31) ekonomi (26) fashion (17) Food (1) Formula One (32) hadith (12) hollywood (42) horor (13) humor (28) indonesia (50) israel (13) JJCM (5) kahwin (31) Ke Luar Jendela (32) komunis (6) malaysia (148) medic (25) mind n soul (149) motivasi (25) motokar (32) movie (82) myself (77) palestin (10) politic (59) proton (20) puisi (48) radio (9) resepi (7) Rothschild (5) sejarah pemikiran (24) student (96) swedish (3) US (39) vampire (6) zodiac (5)

Recento Vizitores