Saturday, 12 June 2010

Cheritera Di Penghujung Malam

Ketika rakyat jelata sedang lena dibuai mimpi, layan CD dan solat menyembah Ilahi-gua keluar pergi cari secawan dua kopi. Tapi yang nak diceritakan kat sini bukannya waktu nak keluar tu-nie alkisahnya bila dah nak balik.

Sesajalah kegatalan yang melampau ini pergi merewang jalan-jalan pusing buat lap-time dekat Jalan Gombak lama. Bagi yang memang selalu lalu ikut jalan ni-terutamanya di Batu 10 tu-rasanya memang semua tau ada road-block JPJ dekat situ kot-tapi bagi sesiapa yang tetiba menggedik nak ikut jalan ni tak kira lah waktu malam hatta jam 4 pagi sekalipun-hendaklah beringat jangan lupa pakai helmet dan bawa lesen. Terkojut den tetiba lalu pagi tu-ada lah beberapa hamba Tuhan JPJ ni sedang melepak dekat situ.

Nak dijadikan cerita-daripada kejauhan nampaklah seorang makcik berbaju kurung ke kebaya merah tengah jalan-jalan dekat batu 8 - area kubur depan rumah Ibrahim. Gua perlahankan kereta, kiri ke tepi-berhenti tanya makcik tu nak pergi mana. Dah dia cakap nak pergi UIA-dan kebetulan memang jalan nak balik rumah pun ikut situ juga-makanya,hangkut sajalah makcik tu gua hantarkan sampai UIA.

Waktu tu jam lebih kurang 450 pagi-gua tanyalah makcik tue-nak pegi mana-dia kata UIA-nak pegi kerja-dan kerja dia mula jam 7 pagi-kagom lah sungguh saya yang memandu ni-aku kalau nak pergi sekolah pun tunggu minit-minit terakhir-makcik ni-belum pukul 5 lagi dah mula berjalan nak pergi kerja.
p/s:untuk satu-satu soalan-gua tanya rasanya mau sampai 3 4 kali kut-pekat bebenow minang dia! konpius hapo kobondolah yang makcik tu cakap

Lepas tu bawaklah kereta tu-lalu depan SBPI, Kuaters Guru, tempat accident yang tak sampai 24 jam lagi, sampailah nak dekat traffic light depan International School tu-gua cakap dekat makcik ni-yang gua hantar sampai simpang nak masuk UIA tu jerk-dia boleh demand-nak suruh hantar sampai dalam juga-dia buat alasan takut dengan pak guard tue-ok lah-dah lepas pak guard-gua cakap sampai bulatan tu je lah-dia suruh hantar sampai bas stop pula

Lepas satu-satu bas stop gua lepas-dia kata bas stop no 7-mana lah aku taw mana satu bas stop no 7 tu-dah lah minang dia pekat gila nak mati! Gua dalam tu dah beristigfar-mengucap-baca ayat kerusi dah-risau seyh makcik nih-sekali kali gua pandang makcik tue-risau lah jugak; kut-kut lah dia buat lawak horor tak berwajah ke ape-mati aku! Gua terus baca ayat kursi-berulang-ulang kali-dada toksah cakaplah-rasa cam nak pecah meletup pun ada juga-dengan muka yang tak berapa nak macam rupa makcik-gelap-gigi emas-dibuatnya gua dirampok-tak ke naya-cuak syia'! *lupa pula nak buka IKIM*

Lepas satu-satu gua lepas fakulti dalam UIAM tue nak turunkan makcik ni  yang tak tau lah dekat mana dia kerja. Gapo dio kechek ghoyak ko ambo pon-masuk telinga kiri keluar tinge kanne jah. Dalam hati Tuhan saja yang tahu. Gua dah siap fikir; agak-agaklah pak guard tadi tu nampak tak makcik ni?? Cuak sey! Dah nak dekat stadium ke apa-dia kate berhenti kiri-gua berhenti lah-pastu dia kata-depan sikit lagi-pastu gua berhenti lagi-dia kata depan lagi-gila makcik ni-dekat mana dia nak stop ni?? Pastu dia kata-berhenti  bawah lampu besar-houh,harap-harap kali ni betul lah- pastu gua stop betul-betul bawah lampu besar tu- alhamdulillah,turunlah makcik nie.

Tetiba dia tanya ongkos berape-ongkos hah sekali berhenti kow!-ape pekat sangat ke rupa hendon kat muka aku ni? Huh,toksahlah makcik-saye kalau boleh nak cepat-cepat chiow ney! Takuuut!! Lepas turunkan dia-terus gua pecut larikk. Hurm, kalau makcik tue awal-awal lagi cakap kona masuk kanan lepas bulatan tu kan senang! Sekejap je sampai balik ke bulatan tu- daripada tempat berhentikan makcik tadi tu. Pendek kata-aku dah pusing satu UIAM tu dengan penuh kehebatan-kesemangatan-kesukanan-kecuakannyalah malam tu!

Kesimpulannya lepas ni-tak kisahlah ko patah kaki ke apa-gua dah tak mahu tumpangkan orang asing dah! Takut seyyyh. Alhamdulillah lah diriku masih mampu bernyawa lagi hari ini, masih sempat panjatkan Taubat padaNya, still boleh tengok  abah mama senyum, ikan paus terdampar atas darat dan boleh cerita benda ni dekat korang! *tibe* Hahaha
SRi:Mungkin makcik tu ada cakap masuk kanan kut lepas bulatan tu-tapi sebab ade masalah pemahaman kosa kata di situ-tidaklah dimengerti oleh saya yang inesen ini.hahaha

11 comments:

  1. hahahhhaahhahaha...prihatin but be careful next tym..adeh laa..skt peyut den gelak!

    ReplyDelete
  2. hahhahha.lawak laa lawak.yg aku dah tkettaq2 dalam tue duk baca doa iftitah-talkin bagai korg x pikir.cuaaaaaaaaakkk wooooe!! lantak ah-beneficience ka-do no harm ka-as long as aku x duduk dlm embulan-aku xmaw hangkot sesapa da lpas nie!!!hahhahahhaa =P

    ReplyDelete
  3. hahhahha.lawak laa lawak.yg aku dah tkettaq2 dalam tue duk baca doa iftitah-talkin bagai korg x pikir.cuaaaaaaaaakkk wooooe!! lantak ah-beneficience ka-do no harm ka-as long as aku x duduk dlm embulan-aku xmaw hangkot sesapa da lpas nie!!!hahhahahhaa =P

    ReplyDelete
  4. aku rase mmg bukan orang la makcik tu... dah ko collect die kat area kubur kot... fuuuh... hebat la ko-siap bley tumpangkan hantu gi keje... hahaha...

    ReplyDelete
  5. HAHAHAHAHA cramp aku baca entry ko ni..
    aku mule2 baca ko nmpk makcik tu kat tanah perkuburan, aku dh rasa lain dh..
    haha sebbek mmg manusia ye tak..
    cun idok makciknye? hahahahaha

    sengal la ko ni atok~

    ReplyDelete
  6. wohohooooe...xdeklaa aku collect dia bbtol depan kubor. aku tggu laa depan lepas sikit... tapi siyyes, makcik tue memg jalan laju r.. klu x-memang bbtol dpan kubor laa kot aku hangkot! WOHA~

    aku harap btol2 manusia laaa..even dia x cam rupe manusia sgt!hahahahha tapi siyyess-aku dh xmow tupangkan org daa pasnie.. takoooott!!
    *p/s:apsal laks sengal?ape aku dh buat??haha =P

    ReplyDelete
  7. baru baca yang ni..
    seramnya. memang hantu kot. takkan pegi
    keja pagi2 buta.isk2.

    kereta berat tak time dia naik?hee coz
    mcm cerita hantu dlm metro tu kn pompuan
    kebaya merah jgk,if die naik keta jd berat.

    patutnya anip try je mintak seringgit or rm5,
    tgk dia ada duit ke tak.
    lepas tu mcm dlm citer hntu, duit tu tiba2
    tukar jadi daun. baru boleh confirmkn dia tu
    org or hantu ;p

    ReplyDelete
  8. owh yeah??ntah2 memang bebtol makcik yg sammeeeee... wuuuuuuuuuuuuueee~ serreeemmmm siooutt... dah laa baju merah. sebbek x melekat papew darraah kt seat tue. kalau x-mau nye kne interogasi ngan abah siang nanti!hahahhahha

    mm..berat tue xdek laa trasse sangat.. tapi kan~ esok nye tue kak nurul kate tayar KEMPIS!! WAAAAAAAAAAAAAA!!!! Lariiiiiiiiiiikkk!!

    *yah..jangan laa hantar komen cengginie lagi. tetibe dah rasse demam plakss~hahahhaha

    ReplyDelete
  9. heyyy kenapa tak dtg bilik sy? :P

    ReplyDelete
  10. haaiii...den datang bbtooi satg kang bru taw langit tggi rendah kowt!hahahhahaha =P

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

QUNChi?

agama (49) al quran (18) arab (21) artis (49) bahasa (32) blog (23) bollywood (17) ceghita dia (38) doa (14) donia (61) drama (31) ekonomi (26) fashion (17) Food (1) Formula One (32) hadith (12) hollywood (42) horor (13) humor (28) indonesia (50) israel (13) JJCM (5) kahwin (31) Ke Luar Jendela (32) komunis (6) malaysia (148) medic (25) mind n soul (149) motivasi (25) motokar (32) movie (82) myself (77) palestin (10) politic (59) proton (20) puisi (48) radio (9) resepi (7) Rothschild (5) sejarah pemikiran (24) student (96) swedish (3) US (39) vampire (6) zodiac (5)

Recento Vizitores