Sunday, 16 January 2011

Saya Suka Janda.Sekian

Bertunang, tempoh probation bagi pasangan berhasrat melangsungkan perkahwinan.

Itu pendapat saya.

Sebilangan pasangan memilih bertunang dalam tempoh di antara 6 bulan dan setahun. Kerap kali, sepanjang tempoh itu, the true colors pasangan akan terserlah. 

Mengapa?

Tanggapan 'she is mine' dan 'he is mine' selalunya tercetus di fikiran kedua pihak walhal hakikatnya hubungan sah belum wujud di antara mereka. Maksudnya pasangan belum lagi bernikah dan diistiharkan sebagai suami isteri.

Dalam tempoh itu juga pasangan berkebarangkalian berdepan pelbagai cabaran. Berikutan ikatan pertunangan, sebilangan lelaki dan gadis mula mengamalkan sikap take for granted dalam pelbagai hal.

"Sepatutnya aku kena ambil tunang balik kerja dari pejabat tetapi rasa malas pula. Biarlah, dah bertunangkan, pandailah dia balik sendiri," ungkapan lelaki pernah saya dengar.

Dalam situasi begitu gadis pasangannya mungkin berasa kecil hati.

"Dulu dia tak pernah miss jemput aku balik kerja, sekarang ni mentang mentanglah aku tunang dia, dia biarkan aku naik bas," keluh gadis. 

Biarpun soal kecil, kesannya besar.


Waktu bertunang, lelaki atau pun gadis lazimnya sering berkunjung ke rumah bakal mertua berbanding ketika mereka bergelar teman lelaki atau teman wanita sahaja.

Orang tua dan keluarga terdekat pula mengambil peluang itu untuk menilai perangai dan perlakuan mereka.

"Tunang kau tu, tak perkenan sungguh mak tengok, nak ke dapur pun liat. Larat ke kau makan di kedai setiap hari nanti bila dah kahwin?"

Mungkin pembaca juga pernah mendengar komen sebegitu sebelum ini.

"Tunang kau tu ayah tengok pelik, datang sekejap, belum panas bontot dah nak bergegas  balik. Lepas itu ayah perhatikan, bercakap pun tak berapa  nak. Itu baru bertunang, bila dah kahwin nanti, mungkin setahun sekali nak balik rumah  ni pun susah" 

Satu lagi komen lazim.

Jika tidak kena cara, dalam tempoh bertunang, laut tenang mampu bergelora, gunung tersergam teguh, runtuh menyembah bumi.

Bagi pasangan tidak mampu bertahan dengan cabaran didepani kerana merasakan mereka tidak secocok, perhubungan terputus di tengah jalan.

Maka masyarakat di sekeliling akan berkata...

"Si Milah tu baru putus tunang"

Biarpun keputusan memutuskan pertunangan meninggalkan stigma kepada gadis, hemat saya, itu lebih baik berbanding jika pasangan terbabit meneruskan pertunangan sehingga ke jinjang pelamin.

Andai keputusan awal tidak dibuat, setelah rumah tangga dibina, berkebarangkalian orang di sekeliling akan berkata ...

"Si Milah tu janda sekarang ni!"

Apapun, saya ingin mencatatkan di sini - kepada semua wanita, sila berhati-hati jika ingin melontarkan kenyataan pernyataan kepada pasangan anda kerana sebilangan wanita amat gemar melontarkan tuduhan tidak sahih, pada masa sama menyakitkan hati sendiri.
SRi:Taknak couple lama-lama.

No comments:

Related Posts with Thumbnails

QUNChi?

agama (49) al quran (18) arab (21) artis (49) bahasa (32) blog (23) bollywood (17) ceghita dia (38) doa (14) donia (61) drama (31) ekonomi (26) fashion (17) Food (1) Formula One (32) hadith (12) hollywood (42) horor (13) humor (28) indonesia (50) israel (13) JJCM (5) kahwin (31) Ke Luar Jendela (32) komunis (6) malaysia (148) medic (25) mind n soul (149) motivasi (25) motokar (32) movie (82) myself (77) palestin (10) politic (59) proton (20) puisi (48) radio (9) resepi (7) Rothschild (5) sejarah pemikiran (24) student (96) swedish (3) US (39) vampire (6) zodiac (5)

Recento Vizitores