Sunday, 14 June 2009

E'eih...kebetulan betul ye!

Mm,dah lama tak dengar lagu ni! Nasib baiklah THR duk putaq potaq lagu-lagu lama (teringat zaman2 muda2 dulu*haih,dh tua dh ka?*). Lagu ni berbentuk soalan dan (mungkin) hingga ke hari ni tiada jawapan dari mana-mana pihak untuk menjawab kekeliruan penyayi tersebut.

Penyanyi tersebut keliru tentang apa yg berlaku di dunia ini adakah suratan atau kebetulan. Korang jgn ingat bila SRi cerita pasal lagu bermakna SRi nak galakkan korang menyayi melalak pulak kat bilik tu pastu masuk AF segala! contoh: kalau tukang kayu buat meja yang cantik dan kukuh, korang jangan sangka pembuat kayu tu orangnya cantik dan punyai tulang yang kukuh(tak paham contoh nie,buat angguk2 paham ajelaa ya!).

Jadi sebagai menjawab soalan tadi cuba perhatikan dulu lirik lagu tersebut:

Suratan Atau Kebetulan

Sesuatu yang tak disangka
Seringkali mendatangi kita
Itukah suratan dalam kehidupan?
Atau sekadar satu kebetulan?

Kita asyik membicarakan
Persoalan hidup dan pilihan
Sedang kejujuran semakin berkurang
Masih tiada bertemu jawapan

Walau kita dihadapkan
Dengan berbagai pilihan
Mengapa sering terjadi
Pilihan tak menepati?

Hingga amat menakutkan
Menghadapi masa depan
Seolah telah terhapus
Sebuah kehidupan yang kudus

Pertemuan sekali ini
Bagi diriku amat bererti
Tetapi ku bimbang untuk menyatakan
Bimbangkan berulang kesilapan

JAWAPAN:
Satu org alimni cakap, "Dia dapat memberi ceramah subuh pagini bukan kerana kebetulan dia datang ke Cikuda, tetapi adalah kehendak Allah SWT, kerana Allah SWT telah buat keputusan untuk dia datang ke Cikuda, bukanlah kebetulan dia datang ke Cikuda".

Kata beliau istilah "kebetulan" ni tidak pernah wujud kerana tidak ada sesuatu pun atas muka bumi/duniya atau alam semesta berlaku secara kebetulan tetapi semuanya adalah izin dan kehendak Allah SWT.

Orang yang kata "kebetulan itu, kebetulan ini", maka Keyakinan,Iman dia pada Allah SWT telah rosak.
Sekian X)

Pembetulan:
SURATAN BUKAN KEBETULAN

Sesuatu yang tak disangka
Seringkali mendatangi kita
ItuLAH suratan dalam kehidupan!
BUKAN sekadar satu kebetulan!

Kita asyik membicarakan
Persoalan hidup dan pilihan
Sedang kejujuran semakin berkurang
WALAU SUDAH bertemu jawapan

Walau kita dihadapkan
Dengan berbagai pilihan
APA YANG PASTI terjadi
AMAT SANGAT menepati!

TIDAK PERLU DITAKUTkan
Menghadapi masa depan
SEMUA TELAH DI PUTUS
Sebuah kehidupan yang tulus

Pertemuan sekali ini
Bagi diriku amat bererti
TAK PERLU KAU bimbang untuk menyatakan
Bimbangkan KEBETULAN, kesilapan...

SRi: Semua org menjadi mayat adalah suratan, bukan sekadar satu kebetulan...
*tazkirah dibawakan oleh keretamayat*

6 comments:

  1. atok..nice post..tu lagu aku suke tu..after baca psot ko ni, nescaya akan berkumandang laa suara aku mendendangkan lagu ni..ahaks

    nway, betol betol betol..agree..humm..*eventho kalu dlm conversation aku kdg2 terguna..cnthnye, 'eh??ko mkn mcd? kebetulan aku pon mkn'..haha..tu aku terguna la..takkan nk buat ayat 'eh ko mkn mcd? suratan ni..aku pon mkn'..kan??*

    merapu lak aku..pokoknya, there is no coincidence..only fate..*sjk aku kecik ayah aku ckp ayat ni*..pastu die buat cnth..'dlm exam kwn dpt A..kite pon dpt A..takde ayat 'kebetulan ek kite..dpt A sesame'..A tu atas usaha..*ayah aku laa ckp*..

    ape ntah aku merapu ni..ko paham2 la ek..tak paham pon ko angguk je la..spt mana aku angguk kt cnth ko diatas tu..hehe

    nway, goodluck kt exam ko yg berderet tuh..smoga selamat belaka..pray for mine..=)

    ReplyDelete
  2. owh terima kaseh... [mm,habehlaa cik carrie lpaih nie..i'm sori kerie~hihi]

    mm,haku pon duk berusehe utk mngurangkan pkataan kebetulan tue sbb selalunye den gune pkataan tue dlm bntuk sngaja bkn dlm bntuk yg btol2 "kebetulan" [x paham??hanggok ajelaa..]

    yupz,btol tue!Bukan menjadi urusan manusia memikirkan hasilnya, tetapi adalah menjadi urusannya utk memikirkan usaha dan ikhtiarnya*status boss* X)

    gudlux to u too!!semoga hidup kita disuratkan dengan warna-warna bahagia dan ceria!! ahaks~

    *SRi-malas nak log out lg..hihi*

    ReplyDelete
  3. bgus eak....bgus2.....menjadi pedoman tuk penduduk setmpt...lalaala~

    ReplyDelete
  4. semoga bermanfaat di kehedopan mu sehari2an lah yea anak tok penghulu!hihi

    ReplyDelete
  5. seriously u punya post ni
    mantop!!!!

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah...thanx cz slalu datg bace post2 aku~ X)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

QUNChi?

agama (49) al quran (18) arab (21) artis (49) bahasa (32) blog (23) bollywood (17) ceghita dia (38) doa (14) donia (61) drama (31) ekonomi (26) fashion (17) Food (1) Formula One (32) hadith (12) hollywood (42) horor (13) humor (28) indonesia (50) israel (13) JJCM (5) kahwin (31) Ke Luar Jendela (32) komunis (6) malaysia (148) medic (25) mind n soul (149) motivasi (25) motokar (32) movie (82) myself (77) palestin (10) politic (59) proton (20) puisi (48) radio (9) resepi (7) Rothschild (5) sejarah pemikiran (24) student (96) swedish (3) US (39) vampire (6) zodiac (5)

Recento Vizitores