Saturday, 22 May 2010

Sinar


Dua tahun lepas Hot FM, kemudian Era FM dan kini mahkota disarung kepada underdog Sinar FM pula.

Mungkin ada yang agak terkejut dengan rating yang baharu dikeluarkan. Apetah lagi yang tak pernah terfikir nak melayan Sinar. Mana tak nya, yang diputar semuanya lagu zaman rock kapak, gelek-mana nak tahan. Gua modern babe!

Seribu SinarTapi semuanya mungkin berkat jasa gabungan mantap dj yang menceriakan pagi. Format konti Hot yang tak jauh berubah dengan zaman kegemilangannya dulu mungkin sebabnya sudah mulai berubah arah. Pemergian Din Beramboi tanpa pengganti yang mantap mungkin juga menyebabkan sang pendengar berusaha mencari selera sarapan pagi baru.

Lagu-lagu yang diputar sememangnya memainkan peranan. Senarai musik yang do corong Sinar jauh lebih mudah dilayan. Bahkan semua musik retro ini pernah menjadi siulan satu zaman dahulu. Berbeza dengan Hot FM dan Era-lagu lagu yang diputar hampir semuanya lebih kurang sahaja. Bagi bukan peminat hard core lagu-lagu seberang seperti SRi-mungkin ada jua terasa bengkerk bila lagu-lagu tue saja yang tak habis-habis diulang dari pagi tadi.

Tak dinafikan pemilihan lagu modern yang terkini merupakan kelemahan utama stesen no 1 negara ni. Linda Onn pun pernah bising bila dia kena berubah layar konti radio. Tapi kalau nak diikutkan, lagu-lagu lama jauh lebih menarik irama musik dan erti maksud lirik dia. Makanya kepada sesapa yang berminat nak menulis lirik dan mencipta lagu-make sure lah easy going plus ada maksud dia. Jangan main sebat, bantai bajet sedap hati nurani sendiri je, tapi telinga lain yang mendengar sakit bingit pula.



Tapi bagi pendengar yang menggunakan khidmat internet sebagai jalur utama- berharap sesangatlaa semoga tak payah sangat nak streaming Sinar pasni. Kalau dulu waktu pertama kali Hot Fm no 1-susah gila nak stream, lepass tu ikut dengan Era pulak dah. Mm,macam-macam!! *sigh*

Papehal, Sinar memang layan. Daripada barisan pengacara dj dia sampailah ke susunan lagunya. Percaya tak percaya, adik bongsu SRi adalah kipas paling sussah maw mati Sinar ni dan dialah promoter utama stesen radio ni selepas abah! WOHA!!

SRi:Suka sangat dengar celoteh Abby Fana sejak dia di pagi THR lagi!

4 comments:

  1. ha'aaaaaaaahh...aiman tue memg btol2 die hard fan sinar! 24 jam duk dngor radio tue jerk!! hahahaha

    ReplyDelete
  2. ari2 die ajak aku dnga sinar...haissyooo!!!bile pulaak aku layaaan lagu cm2...gile dasat lagu2 die layaan...ahaaks2

    ReplyDelete
  3. aku n mak aku selalu berebut radio dlm keta..aku nk hitz, die nk sinar..sbb die jatuh cinta sama salih yaakob..hahaha
    aku suka masa salih yaakob nyanyi lagu melayu tuka org putih..esp 'my cow car'..berair mata aku duk gelak...hahahaa

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

QUNChi?

agama (49) al quran (18) arab (21) artis (49) bahasa (32) blog (23) bollywood (17) ceghita dia (38) doa (14) donia (61) drama (31) ekonomi (26) fashion (17) Food (1) Formula One (32) hadith (12) hollywood (42) horor (13) humor (28) indonesia (50) israel (13) JJCM (5) kahwin (31) Ke Luar Jendela (32) komunis (6) malaysia (148) medic (25) mind n soul (149) motivasi (25) motokar (32) movie (82) myself (77) palestin (10) politic (59) proton (20) puisi (48) radio (9) resepi (7) Rothschild (5) sejarah pemikiran (24) student (96) swedish (3) US (39) vampire (6) zodiac (5)

Recento Vizitores