Monday, 28 February 2011

Ticer.Kenapa burung ngan ayam jer bertelor?!Manusia pun bertelor juga!!

Sekarang ni wujud banyak benar pusat tuisyen yang memenuhi permintaan ibu bapa. Aku tak berapa nampak kenapa perlunya pusat tuisyen ni kecuali jika sesetengah golongan ibu bapa merasakan apa yang dipelajari oleh anak-anak di sekolah tak mencukupi, tak fokus atau ibu bapa tak cukup masa (atau tak cukup hebat) untuk membantu anak-anak. Aku merasakan tuisyen tak compulsory.

Kebanyakan iklan pusat tuisyen yang aku nampak sekarang ni penuh dengan tagline menarik pelanggan..selalunya korang boleh nampak; "PASTI A!" "BELAJAR SEHINGGA DAPAT A!" "KONFEM A!" tapi ada satu iklan yang sangat2 menarik perhatian aku dengan tagline dia;

"PUSAT TUISYEN CIKGU MARTINA - 
SOALAN RAMALAN PMR TAHUN LEPAS TEPAT 100% - PASTI A"

.......................

Mari aku bertanya satu benda; apa point anda hantar anak anda pegi tuisyen sebenarnya?

Adakah untuk buat dia paham benda yang dia tak mampu paham kat sekolah atau untuk buatkan dia dapat A? Satu benda yang aku paham,student yang dapat A tidak semestinya faham apa yang dia lakukan dan student yang grednya tidak baik bukan bermakna student itu tidak baik. Aplikasi knowledge itu lebih penting. Ramai orang Melayu hantar anak pegi tuisyen dengan harapan nak anak dapat A. Diorang tak peduli pun jika anak dia paham atau tidak sebab itu Pusat Tuisyen Cikgu Martina berani meletakkan tagline "Soalan Ramalan 100% Tepat" sebab diorang tau apa benda yang paling mak bapak pentingkan dalam kelas tuisyen.

Jadi aku tanya lagi sekali, kenapa hantar anak ke tempat Tuisyen yang hanya nak mengajar anak anda supaya pandai dalam soalan ramalan? Soalan ramalan takkan membuat anak anda belajar.Soalan ramalan hanya akan membuatkan anak anda prektis satu rutin yang sama sampai dia hafal. Keyword dia...HAFAL.
Hafal dan belajar adalah dua benda yang berbeza.

Kita belajar dengan menghafal. Ibu bapa juga menggalakkan anak mereka menghafal. Pusat tuisyen juga sekarang ni mengajar dengan menghafal..IPT pun samalah. Apa point budak-budak hafal nama-nama tokoh dalam subjek Sejarah kalau diorang sendiri tak faham susur galur Sejarah yang dihafalnya? Semuanya berpunca daripada permintaan. Sebab sistem education Malaysia menghargai orang-orang yang menghafal kerana kita mahukan orang yang teorinya mantap.

Sayangnya, kita orang Melayu suka sistem sebegitu.Kita suka benda teori, rutin, lazim. Kita tak suka sesuatu yang diluar jangkaan,sesuatu yang membuatkan otak tu berfungsi lebih. Sebab itu ramai mak bapak berebut-rebut hantar anak ke tempat tuisyen yang berani jamin "SOALAN RAMALAN PMR TAHUN LEPAS TEPAT 100%" sebab itu benda yang paling ingin dikecapi mak bapak dan murid....A!

Nak tengok dengan lebih ekstrim?

Pendidikan Islam ada surah-surah hafazan yang perlu dihafal semua murid. Adakah ada kajian yang menunjukkan adakah budak-budak hafal dan faham ayat hafazan tu atau majoritinya sekadar hafal membuta tuli? Aku hafal! Lancar! Kau tanya aku apa maksud ayat yang aku baca? Satu benda pun aku tak tau. Aku hanya reti bacakan je untuk anda.

Sistem pendidikan kita adalah berasaskan formula. Bila apa-apa benda pun dijadikan formula,benda tu akan jadi sesuatu yang perlu dihafal. Tapi bagaimana pulak dengan nasib budak-budak yang tak berapa hebat memori dia? Adakah dengan mempunyai memori yang baik sahaja student dikategorikan good student?

Semua terkejar "gred A".  "A" merata-rata. Lagi banyak "A" lagi pandai, takde "A" dianggap lemah. Kenapa pendidikan kita semakin lama semakin mengecilkan skop pemikiran murid-murid dengan sesuatu benda crap yang dipanggil "Soalan Ramalan?" Semua orang suka soalan ramalan. Murid-murid suka soalan ramalan kerana soalan ramalan mampu memendekkan time belajar diorang.Ibu bapa pun suka sebab anak-anak tak kacau diorang banyak. Cikgu-cikgu pun suka sebab revision cepat habis. Pusat-pusat tuisyen pun suka sebab daripada kena ajar 10 bab sepanjang penggal, diorang boleh ajar 5 bab aje,save time save cost.

Time periksa keluar soalan lain.Menangis budak-budak tu.Menangis mak bapak.

Soalan ramalan adalah satu bentuk shortcut yang bahaya dalam proses pembelajaran. Sayangnya, masyarakat Melayu sekarang lebih gemar menilai kemampuan otak seseorang melalui jumlah A yang dipungut. Sebab itu ramai ibu bapa mahukan shortcut itu untuk memastikan anak mereka punya berbelas A sehingga mereka terlupa yang pegi tuisyen sebenarnya adalah untuk mendalamkan kefahaman, bukan untuk memastikan anak tau apa nak dijawab.

Ramai benar yang tersilap tujuan mereka menghantar anak ke sekolah. Murid ke sekolah untuk belajar dan faham, bukannya untuk mengejar gred A.Once mereka belajar dan faham... gred A akan datang secara semulajadi sebagai reward dan ganjaran. Gred A tidak sepatutnya menjadi fokus paling penting dalam proses pembelajaran murid-murid sekolah. Memajukan diri dan minda.Itu adalah benda paling penting dalam proses pendidikan.

SPM hebat,ada Degree,ada Master,ada PHD...tapi bila disuruh angguk,dia angguk,bila disuruh geleng,dia geleng walaupun dia tak mau. Siapa yang pandai sebenarnya? Apa yang dibanggakan bila result periksa bagus tapi tak punya pemikiran sendiri?

2 comments:

  1. datang sini nak bagi komen yang berkaitan dengan tajuk post ni je..ayah saya pernah berkata 'dia ingat dia ja yang ada teloq..aku pun ada laaaa'
    lol
    sekian.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

QUNChi?

agama (49) al quran (18) arab (21) artis (49) bahasa (32) blog (23) bollywood (17) ceghita dia (38) doa (14) donia (61) drama (31) ekonomi (26) fashion (17) Food (1) Formula One (32) hadith (12) hollywood (42) horor (13) humor (28) indonesia (50) israel (13) JJCM (5) kahwin (31) Ke Luar Jendela (32) komunis (6) malaysia (148) medic (25) mind n soul (149) motivasi (25) motokar (32) movie (82) myself (77) palestin (10) politic (59) proton (20) puisi (48) radio (9) resepi (7) Rothschild (5) sejarah pemikiran (24) student (96) swedish (3) US (39) vampire (6) zodiac (5)

Recento Vizitores