Saturday, 16 May 2009

Selamat Hari Cikgu!!

Selamat Hari Guru Sri ucapkan kepada semua Pendidik Nusa Bangsa di seluruh dunia terutamanya kepada Cikgu-cikgu,Ustaz Ustazah,Dosen Pensyarah d’
Taski Abim KM21,Gombak
Sekolah Kebangsaan Gombak Utara
Sekolah Rendah Agama Sungai Chinchin
Sekolah Menengah Agama Persekutuan,Kajang
Management & Science University
Universitas Padjadjaran
Kolej Matrikulasi Johor
Dan Teman-Teman yang kini bergelar Sang Pendidik yang menjadikan dunia hari esok lebih baik daripada hari ini!
Jasa kalian amat SRi hargai. Kalianlah yang bertanggungjawab dengan pencapaian yang Sri kecapi hari ini!
SRi lengkapkan post kali ini dengan sebuah sajak yang sudah tak asing lagi dengan dunia pendidikan kita-karya Usman Awang, 1979 khusus tercipta buat guru-guru terchinta~

BERBURU ke padang datar
Dapat rusa belang kaki
Berguru kepala ajar
Ibarat bunga kembang tak jadi

Dialah pemberi paling setia
Tiap akar ilmu miliknya
Pelita dan lampu segala
Untuk manusia sebelum jadi dewasa.

Dialah ibu dialah bapa juga sahabat
Alur kesetiaan mengalirkan nasihat
Pemimpin yang ditauliahkan segala umat
Seribu tahun katanya menjadi hikmat.

Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa;
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.
Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya
Di sebuah sekolah mewah di Ibu Kota
Di bangunan tua sekolah Hulu Terengganu
Dia adalah guru mewakili seribu buku;
Semakin terpencil duduknya di ceruk desa
Semakin bererti tugasnya kepada negara.
Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu, guruku
Budi yang diapungkan di dulangi ilmu
Panggilan keramat "cikgu" kekal terpahat
Menjadi kenangan ke akhir hayat.
SRi:Selamat Hari Guru Abah Tua&Mama Tua!!Semoga hidup kalian semakin indah berseri-seri cahayanya...

3 comments:

  1. selamat hari guru kepada cikgu indah~
    dgn ucapan, indahnya ciptaan tuhan..

    ngeh3~

    ReplyDelete
  2. dua sajak osman awang yang aku
    paling minat, guru2 terchinta
    ngan ke makam bonda. sayu jer...

    sajak ni lain dari yang lain,
    kalau sajak hari guru biasanya
    "guru, kau ibarat liln, membakar dirimu untuk anak didikmu"
    lebih kurang macam tu arrr,
    selalu sangat perumpaan macam tu,
    betul jugak, tapi boring sebab selalu sangat
    dengar..

    ReplyDelete
  3. selamat ari cekgu kt mak den...dgn ucapan :- bnyak ke dpt adiah taun ni,mak??? muaahahaha...

    **tompang wat ucapan kt cni boley yeah???

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

QUNChi?

agama (49) al quran (18) arab (21) artis (49) bahasa (32) blog (23) bollywood (17) ceghita dia (38) doa (14) donia (61) drama (31) ekonomi (26) fashion (17) Food (1) Formula One (32) hadith (12) hollywood (42) horor (13) humor (28) indonesia (50) israel (13) JJCM (5) kahwin (31) Ke Luar Jendela (32) komunis (6) malaysia (148) medic (25) mind n soul (149) motivasi (25) motokar (32) movie (82) myself (77) palestin (10) politic (59) proton (20) puisi (48) radio (9) resepi (7) Rothschild (5) sejarah pemikiran (24) student (96) swedish (3) US (39) vampire (6) zodiac (5)

Recento Vizitores