Monday, 18 October 2010

Tudung

Di pagi yang agak kesengalan sebab niat nak bersahor tak jadi-makanya aku secara rasmi tak pernah dibuatnya sebelum ini dengan bahagianya telan kotiaw goreng dalam bilik sambil mengadap leppie.

Tapi main point di sini bukanlah aku nak story dekat korang macamana aku mampu buat kotiaw goreng yang sangat sedap dalam masa tak sampai 5 minit tuh--tapi... 
Tapi aku nak cerita apa eyh sekarang dekat korang? Jap, let me think first ok

*sambil merefresh RED 104.9 kat handphone*

Well, sebagai manusia yang masih bujangan terang tang tang yang memang alhakikatnya tak berapa nak ada kerjaan kan--mestilah kerja aku bila takda masalah dunia duk melayan facebook orang dan baca berita negara ngan gossip-gossip.ahaks

*erg.tak lekat pulak dah.terpakse tadah telinga dengar manis.fm pula*

Sebut tentang facebook--ada satu hal yang tak berapa nak berkenan dengan jiwa aku ni. Perkara tersebut-bila aku masuk facebook yang empunya bergelar hawa--terutamanya yang bertudung.

Allah.Tak berminat sungguhlah saya bila masuk bahagian foto mereka yang pada mulainya bertudung tetiba jadi free-hair pula. Dalam hati-Best! Best!! Dah elok-elok bertutup ni tetiba terbuka terang tang tang pula. Sayang kan?

Bukan senang nak dapat hidayah terbuka hati nak dapat bertutupan aurat sepenuhnya ni. Tiba-tiba dia buat free show pula.

Huih--betul tau Joyah! Kau ingat senang ke nak bertudung ni? Banyak tau nak kena fikir. Maunya silap-silap periuk nasi kau pun tak berasap kang. Tak ke naya tu?

Bak kata artis pujaan ramai ni--jangan termasukkan diriku sekali okayh--
Sebab itu semua kena datang kerana Allah. Bukan sebab kerana terpaksa atau kerana desakan mana-mana pihak. Lagipun Kak Pah tak mahu jadik macam segelintir kawan-kawan artis Kak Pah. Kesian kat diaorang. Sebab diaorang tersepit dengan keadaan ini (bertudung). Jadi, kesimpulannya, Kak Pah hanya akan pakai bila Kak Pah dah betul-betul bersedia dan Kak Pah mahu pakai kerana Allah, bukan kerana sesiapa. Itukan lebih baik. Buat apa nak hipokrit
Dan nasihat aku juga kepada rakan rakan wartawan kat luar sana tu--sudah cukup-cukup berhentilah tanya artis-artis ni bab-bab tudung aurat ni. Dah tak tahan aku nak dengar baca jawapan dorang ni. Kang anak-anak kita bagi jawapan macamtu juga-tak ke naya? Kekadang tu naik seganlah juga memikirkan  bilamana non-muslim pula yang lebih tahu hukum-hakamnya. Nasib baiklah lelaki aurat pusat sampai lutut saja-kalau tak maunya terikut lingkup juga ikut mazhab dorang ni.
SRi:Tetiba rasa bahagia pula dengar ustazah ni duk kecek bwi tazkirah kat Manis.fm--macam  ngah duduk ngan mok-mok datin anyam ktupat pula

3 comments:

  1. hoh??cmne nk msk ktiaw gorg xsmpai 5 min yg sedap tu???nok blajao retek...hehe

    ReplyDelete
  2. heee..ne bleeyy gittaw! rassiiee!!hahahhaha

    ReplyDelete
  3. okeyh...masok untok den..den nok rase..sedap sengoti ko??blk nnT yeah...xpnoh pom rase awop masok...
    **xbaik kedekut ilmu...tuhan marah...^_^

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

QUNChi?

agama (49) al quran (18) arab (21) artis (49) bahasa (32) blog (23) bollywood (17) ceghita dia (38) doa (14) donia (61) drama (31) ekonomi (26) fashion (17) Food (1) Formula One (32) hadith (12) hollywood (42) horor (13) humor (28) indonesia (50) israel (13) JJCM (5) kahwin (31) Ke Luar Jendela (32) komunis (6) malaysia (148) medic (25) mind n soul (149) motivasi (25) motokar (32) movie (82) myself (77) palestin (10) politic (59) proton (20) puisi (48) radio (9) resepi (7) Rothschild (5) sejarah pemikiran (24) student (96) swedish (3) US (39) vampire (6) zodiac (5)

Recento Vizitores