Monday, 23 November 2009

don't leave me alone

Mm,jangan risau. SRi akan berusaha sebaik mungkin tuk memartabatkan Bahasa Melayu yang indah itu daripada digalanggantikan dengan Bahasa Inggeris SRi yang memang sedia ada tunggang langgang. SRi ada lagi satu penyakit yang nak dikongsikan bersama korang semua!

Kisahnya bermula di sebuah pondok usang kecil yang jauh di dalam pendalaman. Jauh daripada jiran manusia haiwan. Yang ada cuma hanyalah setaman lalang diselimuti rumput berduri yang dahagakan kemanisan manusia! [mm,tak jadilah nak cerita. cam karut sangat jah!]

Meh sini dekat-dekat. Nak cerita balik ni! Cerita dia macam nie, SRi memang tak berapa nak boleh duduk di dapur seorang diri terutamanya bila ada benda duk menggelegak atas dapur tu! Perg, memang kegemaran SRi laa nak mengacau benda-benda yang dah nak siap tu, lepastu apa yang ada konpem dicekaunye TERbubuh dalam masakantu.

Pagi tadi, Adi, my housemate masak Nasi Briyani! Dah siap dah! Api jah yang tak tutup lagi. Tak kisahlah kan, sebab kukus, insyaallah takdanya kes hangit ka apa. Makanya SRi pun godek godeklah nasi tu ke sana ke mari. Nak dijadikan cerita,SRi tak berkenan pula dengan warna nasi tu yang pucat!! Dan, dan.. waktu tu Adi tinggalkan nasi tu berkhalwat dengan SRi. Heh, apa lagi? SRi pun bukalah peti harta karun kut-kut ada yang boleh bantu! Taarrraaa!!! SRi TERambil dan TERbuka dua bungkusan kecil perencah dan TERtuang dalam kukusan nasi tuh. Oops

Adoilaa!! Kenapa tetiba nasi ni jadi buruk rupa dia? Tadi waktu SRi lalu Ok jah rupa dia. Takdalah pula tertompok huduh macamnie! Makanya dengan niat nak membantu, SRi pun kacaulah Nasi Briyani tersebut supaya sebati dengan perencah yang entah siapa entah hamba Allah buang dalam tu? Huh, tak reti bertanggungjawab betul!

Tensen betul! Orang lain punya salah, kita pula yang terpaksa betulkan! Korang pun mesti tumpang terasa kan keperitan yang SRi rasa kan, kan? Tapi takpalah, sebabni kan demi housemate sendiri, takkanlah nak biarkan dia sesorang nanti kena bambu kan bila orang lain nak ngadap makan nasi tu? Nanti dorang buka, tup! tup!! tengok nasi yang sangat huduh rupanya tue! Tak lalu pula nak makan, Sedih Adi nanti dia terasa, orang tak sudi makan nasi dia. Makanya dengan hati yang suci ni, SRi kacaulah nasi tu dengan sesungguh-sungguh ikhlasnya! Siyess, SRi tak minta balasan apa-apa pun daripada Adi! Yes, I'm know. You all mesti rasa sangat kagum kan dengan kebaikan jiwa I nie. Terima kasih, Thank you.. Xie xie..

Tak beberapa lama tengah gaul tuh sambil tangan kiri masih TERgoncang-goncangkan bungkusan perencah tadi tue, kut-kut laa ada sisa-sisa lagi kan, tak baik membazir, nanti kena jadi sedara SETAN! U ols taw kan I hate Devil aka Satan nie! Tetiba nak jadi sedara-mara dia pula. Feeulliisss deyh~

Oops, terlebih sudah! Tengah godek-godek tue. Adi datang!! Oops.. Ok, I need to have my Suriramramram NOW!! SRi chow pergi masuk bilik, ambil tuala. Keluar bilik, masuk bath tub~ Mandi!!!

Dari dalam waktu tengah sedap-sedap bersuriramramram tu, SRi jerit "Adi! Dah boleh tutup api tue!!" Kemudian, SRi keluar, tengok Adi sedang masukkan nasi dalam rice cooker. SRi masuk bilik bersiap nak pergi sekolah. Kemudian lagi, kami keluar pakai kasut, sambil tangan menjinjing plastik berisikan rice cooker masing-masing. Kami jalan sama-sama dengan hati yang riang gembira!!
-Happy Ending-
SRi:Korang agak-agaklaa kan sapalah punya kerja tue eyh?Sajjaa jah tak pernah reti nak tengok orang senang di pagi hari! ~sigh

3 comments:

  1. yg aku tak paham kan, nasi tu jd huduh, sbb ko la kan? ko bubuh perencah..eyh?
    pastu ko kacau2..eyh?
    aku tak bape nk paham entry ko ni..
    ke sbb aku blurr..hehehehehe

    takpe la kan jnji happy ending..hehehe

    ReplyDelete
  2. mm,aQ pon tak paham..aQ pon skrg nie tgh carik dalang galang sbnarnye yang saje jek nak rosakkan mahakarya adi tue!saje jeeerk.. sigh

    mm,btool3!!yang penting akhir dia Happy Ending

    ReplyDelete
  3. hahhahaa...tetibe kesian laks kat korang pas bace post kali ni~dun wory bal, bukan kow sorang jerk yang konpius ngan entry neyh! ade jek org laen yg x paham..
    Konklusi yang bley SRi simpulkan di sini- Kalau tak mahu keaslian masakan anda terkacau@terubahkan, jangan la sesekali tinggalkan SRi dekat dapur tanpa pengawasan pihak berwajib! Sebabnya tangan SRi nie memg tak berapa nak bley duduk senyap! ada jerk yang ditambahnya sat lagi... black paper laa,serbuk kari laa.. dll
    so, sila jaga saye baik-baik yea! ngeeee~
    *yupz,org yg buboh bende2 yg patut tue adelah saye! n alhamduillah bt masa ni xda sesapa lg yg komen kata masakan yg dh tcampur tue tak sedap ke apa!smua makan melantak dgn hebatnya jah! XD

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

QUNChi?

agama (49) al quran (18) arab (21) artis (49) bahasa (32) blog (23) bollywood (17) ceghita dia (38) doa (14) donia (61) drama (31) ekonomi (26) fashion (17) Food (1) Formula One (32) hadith (12) hollywood (42) horor (13) humor (28) indonesia (50) israel (13) JJCM (5) kahwin (31) Ke Luar Jendela (32) komunis (6) malaysia (148) medic (25) mind n soul (149) motivasi (25) motokar (32) movie (82) myself (77) palestin (10) politic (59) proton (20) puisi (48) radio (9) resepi (7) Rothschild (5) sejarah pemikiran (24) student (96) swedish (3) US (39) vampire (6) zodiac (5)

Recento Vizitores