Tuesday, 22 December 2009

11.11.11

Matematika memainkan peranan penting dalam kehidupan seharian kita dewasa ini. Hari-hari kita diselubungi oleh angka-angka yang samada kita sedari atau pun tak pernah kita ambil kisah selamani. Jam kita kunci pukul ENAM pagi, subuh DUA rakaat, no hp saya 019*******, plat kereta saya bla.. bla.. Semuanya melibatkan angka.

Jikalau dulu orang cuma berjanji ketemunya petang nanti, hari ini kita harus menetapkan jam berapa. Dulu barter ikut sesedap rasa, tak perlu sukatan yang tepat. Hari ini wang pula digunakan sebagai ukuran. Baru kurang 10 sen, kita sudah mulai berbalah bertikam lidah! Angka terkadang mengubah kita menjadi manusia yang lebih pentingkan diri,cepat naik darah dan materialistik, menjadikan kita lebih analitik berbanding berfikir rasional nilai deskriptif disebaliknya.

Sama juga, jika dulu orang kahwin nikah asal tiba hujung minggu bulan sekolah bercuti ria. Hari ini kita lebih melihat tarikhnya. Tak zamanlah main cepuk macam tu saja. TAK Ong orang Cina kata! Tahun ini tahun 2009! Makanya berduyun-duyunlah pakat menempah khemah dewan 9 September kelmarin! Bukannya apa, nak dapatkan berkat 090909! Kaya tokei dewan ngan perancang perkahwinan!

Tak cukup tarikh, mas kahwin ngan hantaran pun ikut sama! Semuanya nak nombor SEMBILAN! Saya terima nikahnya bla bla bla RM 9999.90 tunai! Mm, tu pun nasib baiklah duit 1 sen dah takda, kalau tak memang dah sah sangatlah ada 99 sen tuh! Terbeliat geliat lidah nak menyebutnya. Dah lah gabra nak sebut nama bakal bini satu hal, nie nak sebut SEMBILAN yang berturut-turut tupula! Bala euy~

Btw, TAHNIAH SRi ucapkan kepada sahabat teman yang telah melangsungkan perkahwinan mereka tahun ini. Minta maaf sesangatlah ye SRi tak berkesempatan nak turut seta meramaikan majlis. SRi masih di sini tersangkut dalam situasi administrasi yang makin memburuk dan membusuk! Kalau dah sudah pasti sangatlah SRi ada di sana bersama kalian meraikan hari-hari bahagianya. Apapun, SRi mendoakan semoga yang terbaik, kalian bakal tempuhi. Hidup bahagia hingga ke akhir nyawa. Takda masalah apa-apa.

Sesungguhnya SRi bahagia punya teman seperti kalian. Bangga juga kerna orang lain sudah lupakan rakan-rakan sekolah rendahnya. Namun alhamdulillah,kami tidak ya adik-adik! Bahkan rasanya kita lebih rapat hari ini berbanding kelmarin. Boleh duduk bersama-sama, balik subuh pagi bercerita lepak suka ria. Mungkin kerna ibu bapa kita semua saling sudah kenal sedia ada, makanya mudah tuk meraih percaya mereka.

SRi tak tahu sebenarnya hendak tulis tentang apa malam ini. Tapi yang pasti SRi ingin ucapkan tahniah kepada teman-teman yang sudah dan bakal melangsungkan pernikahan dan pertunangan masing-masing. SRi doakan kalian semua bahagia gumbira ceria hingga ke hujung nyawa. Yang dah nak menimang cahaya mata, pepandailah hangpa mengasuhnya yaa. Moga mereka bakal membawakan 1001 manfaat buat hari tua dan ketika kita sudah tiada kelak. Buat teman-teman Taski Abim Bt 7, Sek Keb Gombak Utara, Sek Ren Agama Sg Chinchin dan Geng Bas Sekolah Pak Wan, SRi bahagia sangat dapat mengenali kalian!

Tak dilupakan juga buat pasangan pengantin yang turut mengenakan Al-Quran sebagai hantaran, janganlah buat-buat lupa pula nak membacanya. Al-Quran tu bukannya buat perhiasaan di dalam almari kaca tapi gunanya tuk dibaca, ditelaah bersama. Barulah hidup kita sekeluarga tenang aman harmoni, dirahmati Allah senantiasa. Dah elok baca Quran tue, sejadah telekung janganlah dibiar bersawang pula! XD

SRi:Mama!Abang nak kahwin 11 Nov 2011 nanti bulih?? *p/s:chemat,xsah nk ngengada bgtaw sesapa naa! haha*

19 comments:

  1. whoa..atok..kwn mu dh kawen..
    hang bl lagi? wawawawa XD

    ko kawen nnt aku nk jd vip eyh..yg mkn udang besor n ayam besor kt meja besor tu..sbb perot aku pon besor pastu pangkat aku pon besor dlm hidup ko kan? wakakaka..

    nway, aku nk kawen 111111 gak..kalau tak 121212..kalu tak 111213..2013 tu limit aa..hahaha..so ko jgn amk tarikh2 ni tau..i cop dulu..weng3~

    ReplyDelete
  2. ngaaaaaa...sblom ko tPK tarikh2 tue..aQ dh gtaw kt mama dah!!hahahahahaha *yakeen jerk~ngaaa

    bila aQ nk kawen?? klu tak 11.11.11, so 12.12.12 atau 11.12.13 lah!hahahahhahaha *mjawab soklan kan?hihi*

    mm,aQ nk bt resepsi pkahwinan atas kapal. so,yg lebih 50kg-pepaham ajelah eyh! takot KARAM!! besalaah, kapal tongkang murah jah.. jimat3~ janji kawen atas KAPAL!! hehe

    ReplyDelete
  3. adoiyaaaaiii kwn2 aku....
    ko 11/11/11..
    zana laaak 20/10/2010..
    aku nk pilih tarikh ape laaak ni???
    hmm..kene kasi korunk lepas dlu...
    then baru aku..kirenye 12/12/12...hohoi!!
    eyh??kembar aku bile laaak??
    lupe nk tnye..hehe
    ntah2 dh book tarikh b'angka 12..
    nmpak nye aku nye tarikh..13/13/13
    errk??bisa ke??huhu...
    POYO!!nk kawen ke aku??hehe..~_^

    ReplyDelete
  4. ok..1stly, tu ko amk tarikh aku tu..aish takleh jd..

    2nd..apsl nk atas kapal gak ni? ko ni suke la curik idea aku..mesti ko baca blog aku yg karam tu kan pastu ko nk gak tiru idea perkahwinan idaman aku kan..haaaaaaaa..copycat! hahaha

    3rd, ko sindir aku gemok eyh? ok ini mendatangkan kesedihan yg mendalam.......

    4th, pe la kedekutnye nak kawen atas tongkang..sian btol bakal2 isteri ko..aku selamatkan kak kerie dulu aa!!!

    ReplyDelete
  5. @tora-huih!jgn ckp camtu toraa~ kang nabi x ngaku umat! hah,x kew parah heddop kita?hahaha

    mm,pe sussah??pe kattew ko kawen jerk skali ngan mint! jimat pon jimat, masalah pon selesai!! kekawan korg kan x jauh beza mana!

    mama zana dah adew colannyew kew tora?wow!

    @bal-1stly,aQ xtaw pon tue tarekh kow apetah lg besdey ko@bakal sommi ko

    2ndly-kawen atas kapal dh ramai sgt yg dah bt.. aQ xtawlaa sapa yg copycat sapa. n btw, aQ nk bt atas tongkang, bkn kapal..ngaaa

    3rdly-hish,siyyesss ko lebeyh 50kg?? tippoou r! x cayyee2!! tippou giller! krempeng cenggitue silap2 40 pon x sampai!huhue

    4thly-well,kitorg nk bt kahwen ala fear factor gittoe! krie ckp dia sukekan adventure n adrenaline rush! so,tpakse r bt yg mcabar & bakal dkenang smpi matti gittoooe!
    sweet x aQ?ahaks~

    ReplyDelete
  6. ahahahhaa.. giler akak kau tersengeh baca entry ni... dah kalo adeq adeq sekalian sibuk pilih tarikh kawin... akak pilih tarikh bersalin bules???? hahahahaha

    ReplyDelete
  7. TORA: uiks!! apekah name aq pon termasok gak neh???tak bersalah pown..hhahahha

    Hanip: tak bleh kew pilih tarikh kawen klu takde calon??hik88

    ReplyDelete
  8. .::NIPPO jiii::. aku serahkn pade takdir...well u know me???ko tau kn sebab musabab nye???huhu....

    kawen dgn mint??abeh??xkn aku nk kawen ngn cik abg die kot???hehe...mau putus saudara pas2...kueng3

    colan zana???biarlaa rahsia dulu...hihi
    kn zana kn???tggu je kad...^_~

    .:: ZANA ::. mn de org yg b'salah pon dlm cite ni...aku cume nyatekn ajek...abeh dh sume sebok pilih2 tarikh...aku gtau supaya anip boley booked tiket flight awal2..xkn die xnk g knduri kawen ko yg gilang gemilang tu(kn nippo kn??)...kueng3

    ReplyDelete
  9. @mama fieza:hahahhahahaa..akak nie lawaklaa! mm,try laa pilih klu bulih~
    *klu tepat,saye bg adiah kt akak!pilih tarikh cantik2 taw!!hihihii*x pernah d buat org.. hish,akak nie memg pelik laa..hihi*

    @zana:heeei..ngakku je laa mama da adew colannyea kan?? dia maen pusing2 plaks~hihi

    @tora:hihihhihiii tpi stil xleh ckp cenggitue gak tora.. :D

    bukan ko kawen ngan mint laa bijak!! hish,payah bottul ckp ngan org2 genius nei... hehehe ko kawen sama date&tmpt ngan mint laa~ laki masing2.. *xkanlaa aQ nk soh korg isytihar jd kaom lut plaks??huhuhuue*

    ntah mama nie~dia tue dh lah macam2... konpem ntah k mana2 ntah satg dia nk bt majles tue? silap2 pulau puket dia hgkot sume org! hihihi

    ReplyDelete
  10. abes nk ckp cmne???
    kang klu aku b'kata2 lg gerenT ko marah aku...ahaaaks2
    bek aku diamkn aje...
    biarlaaa aku kejar cita2 aku...
    remembar!!!i wanna b a doc tooooo!!

    alooooo my dear...
    aku ni normal lg okies...
    mksod aku xkn aku nk b'madu laak ngn adik kmbar aku tu...haghu bighu sat g....hoho

    genius!!!oooooh dat is a very sensitip word...i'm still in a frustrated mood....::sigh::. (=_=")

    tau xpe...
    die ari2 nk kwn atas cruise..(dh de org bwat)
    pas2 nk kawen dlm hutan...(pon ade org bwat)
    then dlm laut..(dh de jugak)
    aku ni penat dh pk ape lg org xbwat supaya die bwat...nk yg pelik2 aje...
    knduri pon nk jamu megi in cup jek...HAHAHAHA

    ReplyDelete
  11. orait..menu kenduri aq..ermm..milo ais dgn bihun goreng..ngeeee

    ReplyDelete
  12. awat x buat ayaq suam ngan roti kosong jerk?? lagi smart! sehat pon sehat!!hahahhaha

    yg hg tPk nk p bmadu ngan dia bt pa toraa euy??carik r laki len kawen sesama!kan muddaah.. hahhahahaha

    ReplyDelete
  13. sehat apenye roT kosong ngn ayaq suam???xcukop nutrient laaa...

    ko ingt aku nk ke bmadu??cetts!!
    ko tlg cari kn aku laki len tu...
    thanx!!~_^

    ReplyDelete
  14. hallaaa...ok r tue!kittew bg yg high fiber nyer r!ok,tukar aer suam ngan susu+buah2an.. amcam??
    ko kna taw tora..dlm sehari bukannye dia g kenduri kow jerk~ brape puloh lagi hah dia marathon? so,kite xleh laa bg dorg makan berat! kite cpunter balik diet dorg dgn fiber&bnde2 bkhaseat neyh!jimat pon jimat!! hehehehe
    bijak x aQ?hihhiihi

    houh,ko yg nak kawen..bkn aQ yg nak kawen~ huhue

    ReplyDelete
  15. baek serve buah jek...
    xpayah nk ssh..
    ko kn kate mereka dh knyang..
    dh pg bape bnyk knduri ntah???
    so fruits should b ok...ahaaaks2

    mntak tlg carikn pon xley???
    ape gunenye kwn klu xley tlg???hooooo

    ReplyDelete
  16. maleh ah!carik sdirik!!hahahhaha

    mm,tue r..aQ memg igt nk bg makan buah2 jah! murah n muddah! berkhasiat laks tuh! pastu aQ nk jempot pakcik2 tue bt pasar tani kt tmpt kenduri.. leh ajak menteri tani mai makan2 skali! perg,konpem masok tv nie! niceeee~

    ReplyDelete
  17. alaaaa..mntak tlg carik jer...
    bkn soh ko support aku nk kawen pon...

    bagos laaa cm2..
    ko kawen ms musim buah..
    then wat alaa2 psr tani..
    divided into 2..
    imported n local pnye fruits...besh2!!
    **sbb aku xbape nk mkn local fruits..so wajib ade imported fruits pnye gerai..okies???
    **pk nk glamer je ko...bkn klu wat walimatul u'rus xley riak ke??wa imaa mnunjuk2..xbley..xbley..hehehe

    ReplyDelete
  18. kessah happe hakku ngan mg yg dop makkang lokel fruit?
    *sokonglah buah-buahan tempatan kita!!*

    ReplyDelete
  19. xkn aku nk p saja xmkn kot???
    xbek wooo ckp cm2..
    bkn aku yg dop mau makang..
    dop brahi..tekok xleyh trime...
    bukang dop cube..cube doh...
    guane???anugerah allah....huuuu

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

QUNChi?

agama (49) al quran (18) arab (21) artis (49) bahasa (32) blog (23) bollywood (17) ceghita dia (38) doa (14) donia (61) drama (31) ekonomi (26) fashion (17) Food (1) Formula One (32) hadith (12) hollywood (42) horor (13) humor (28) indonesia (50) israel (13) JJCM (5) kahwin (31) Ke Luar Jendela (32) komunis (6) malaysia (148) medic (25) mind n soul (149) motivasi (25) motokar (32) movie (82) myself (77) palestin (10) politic (59) proton (20) puisi (48) radio (9) resepi (7) Rothschild (5) sejarah pemikiran (24) student (96) swedish (3) US (39) vampire (6) zodiac (5)

Recento Vizitores