Sunday, 6 December 2009

aiyaaaaaaarrrrkkkk!!!

*warning-please don't proceed your reading if you don't want to be spoiled when watching this megablockbuster movie*
Opening- 3.0 stars
Pembinaan Plot- 3.0stars
Teknik penceritaan- 3.0stars
Penstrukturan watak- 3.0stars
Closing- 3.2stars
Bonus- 4.5bentang
Konklusi- 3.28stars!!1. Separuh pertama mungkin bagi kebanyakan penonton agak membosankan dan mereka berpendapat mungkin boleh diketepikan saja walaupun beberapa scenes nya agak menarik dan menyakitkan. ouch

2. Sayang kerna James McTeigue tak menggunakan sepenuh kemampuannya dalam kesuksesan Matrix Trilogy bagi filem arahannya kali ini. Banyak kelemahan yang mampu kita lihat daripada segi skil frame to frame, kegagalan penggunaan teknik bullet time dll

3. Latar belakang yang terlalu malap membuatkan penonton kelelahan memfokuskecilkan zona penglihatan mata untuk melihat lebih jelas apa yang berlaku.

4. SRi tak pasti berbanding JasonVsFreddy, siapa lebih murah darah? Tetapi yang pastinya, darah yang mencurah-curah ke ladang gandum, berhamburan ke sana sini kelihatan sangat berlebih-lebihan and looked FAKE!

5. Mungkin masalah kewangan atau apa, kesan CGI yang dipergunakan agak kurang memuaskan. But, don't worry, we've got what you want try to say through those scenes.

6. SRi lebih suka jika pembukaannya dibuat bukan dalam bahasa inggeris. Seperti mendengarkan orang Indonesia yang sedang berusaha keras untuk menghafal skrip pula jadinya.

7. Kehadiran RAIN dalam filem ini merupakan BONUS yang sangat besar. Kebanyakan penonton ke panggung menonton filem ini semata-mata untuk melihatkan beliau di layar lebar. Melihatkan usahanya buat filem ini, mungkin peminatnya mampu tersenyum puas. Mulai daripada kerja kerasnya 8 bulan penuh demi menampakkan otot-otot sekeliling abdomen sampailah 90% lagak ngeri, 'tarian' akrobatik yang dilakukan oleh dirinya sendiri, sudah membuatkan peminat-peminatnya bertepuk tangan dalam hati mereka sendiri. Bahkan penonton juga lebih gemar melihatkan sosok Asia yang melakonkan watak Ninja, bukan Mat Salleh yang sok Asia menjadikan Rain sememangnya adalah pilihan tepat! [tak berbunyi racist sangat kan?]

8. Selain latar yang gelap, berhamburan darah sana sini, keadaan yang berminyak membuatkan penonton dapat menyedari kecacatan dalam make-up skills terutamanya pada bahagian parut-parut yang ada di sekeliling badan Raizo [Rain]

9. Koreografi masih boleh dikira lumayan. Mungkin disebabkan yang melakonkan watak utamanya bukanlah martial art expert, jadi hasil yang disampaikan juga tidaklah terlampau mengujakan namun tidak mustahil kemungkinan Rain untuk mengantikan bayangan Bruce Lee jika kita melihatkan kegigihan usahanya untuk memberikan yang terbaik untuk peminatnya.

10. Cerita cinta yang cuba diselitkan mudah untuk difahami dan tidaklah berlebihan. Jadi mudah untuk dihadam oleh penonton. Cuma mungkin bakal lebih menarik jika ceritanya berkisarkan perseteruan antara Raizo dan Kiriko [Anna Sawai]. Dalam kata lain, kehadiran Kiriko adalah tidak lain hanya untuk melawan cintanya sendiri yang telah terjerumus dalam dunia gelap kejahatan yang dalam. Bad Boy always looks better than Mr Nice Guy
SRi:Masih teringatkan sosok anak kecil dalam angkot yang mirip habis seperti Dakota Fanning dalam Dreamer

12 comments:

  1. Kehadiran RAIN dalam filem ini merupakan BONUS yang sangat besar. Kebanyakan penonton ke panggung menonton filem ini semata-mata untuk melihatkan beliau di layar lebar. Melihatkan usahanya buat filem ini, mungkin peminatnya mampu tersenyum puas.


    salah sorgnye, ko la kan..hahahahaha

    ReplyDelete
  2. haish..massyaaa syiih??hahahahhaha
    *mm,xbley bias..xbleyh biass...ngaaa~*

    ReplyDelete
  3. ohooo.."name saye rain"
    saye suke..saye suke...nk body cm beliau jugek..laalalaaalaa

    ReplyDelete
  4. erg,laki pon xmow!ko laks yg thegeh2 maukannyea... hahahhahaa

    ReplyDelete
  5. ko jeles laaa tu aku lg tough dr ko kn???
    ske at ckp t'hegeh2!!!

    ReplyDelete
  6. hahhahahahaa...minta maaf lah yea cik adeq~ hahahahrapn ajelaa kot klu aQ nak jeless ngan kow.. XD

    ReplyDelete
  7. eleh...mntak maaf yea cik abg!!
    ko nye jawapan tu aku dh slalu dnga...
    HAHAHAHAMPEH!!!

    ReplyDelete
  8. dah yang benar tue cuma itu! takkanlah aQ nak bg jaw yg laen pule~hihihihii
    berbezalah dgn org itu yg pandai berkata2 menyusun helah...hahahhahaahha

    ReplyDelete
  9. sape org yg pndai b'kata2 mnyusun helah tu???lalalallalalalalalalal~**

    ReplyDelete
  10. hahahhaa..care tulis comment nie pon dh bley agak kot sape orang tue~ *bley lgi nk mngelak, tros tgakkan benang yg bsah!huuuue~

    ReplyDelete
  11. sape??
    selen ko ngn aku ade sorunk jek ag...
    Balqis Riza yeah???
    ooooo..die!!aku kenal..hehe

    **nape pulaak benang tu basah???

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

QUNChi?

agama (49) al quran (18) arab (21) artis (49) bahasa (32) blog (23) bollywood (17) ceghita dia (38) doa (14) donia (61) drama (31) ekonomi (26) fashion (17) Food (1) Formula One (32) hadith (12) hollywood (42) horor (13) humor (28) indonesia (50) israel (13) JJCM (5) kahwin (31) Ke Luar Jendela (32) komunis (6) malaysia (148) medic (25) mind n soul (149) motivasi (25) motokar (32) movie (82) myself (77) palestin (10) politic (59) proton (20) puisi (48) radio (9) resepi (7) Rothschild (5) sejarah pemikiran (24) student (96) swedish (3) US (39) vampire (6) zodiac (5)

Recento Vizitores