Wednesday, 9 December 2009

Otromen

Dahulu, anak kecil main daun terup kecil bergambar super hero, Suria Bajak Hitam dan Ultraman di halaman rumah. Bosan main tepuk, mereka main baling selipar. Daun terup diletak di atas tin di dalam lakaran bulatan di tanah, dibaling menggunakan selipar, terup terkeluar, milik si pembaling. Anak menang gembira, anak tewas berduka seketika. Esok mereka main lagi.

Ibu bapa senang hati memerhati.

Sekarang, anak kecil melepak di kafe siber konon menimba ilmu di dunia tanpa sempadan. Walhal pantang berpeluang mereka pantas melayari laman web lucah. Tersengeh, tersenyum, terbeliak biji mata, menonton perlakuan pelik, manusia dewasa tunggang terbalik, sesekali kedengaran jeritan manja, “Yes! Yes! Yes!”.

Orang tua tidak menjengah, ibu ayah sibuk berkerja, pihak berkuasa entah di mana.

Dahulu, anak kecil lelaki dan perempuan sekampung, bergaul sama. Main guli, ‘police century’, galah panjang dan kondak kondi. Bersentuhan, tidak berasa apa, barangkali kerana itu, biarpun di darjah 5 masih lagi berbogel, mandi sungai bersama. Mereka terjun, menyelam dan terapung gembira.

Jangan hanyut sudah,” cuma itu pesan ringkas orang tua.

Lalu melangkah mereka ke kebun, berhati ceria.

Sekarang, anak kecil duduk berkumpul di tangga flat. Mata liar memerhati, menunggu mangsa.

Kenapa menangis?,” tanya ibu.

Man raba masa lalu ikut tangga,” jawab anaknya, Riyana.

Man, 12 tahun, Riyana 11.

Bergegas si ibu ke balai polis membuat laporan, anak kecil dicabul dek anak kecil lain, itu kesnya.

Dahulu, anak kecil duduk sopan bersila, memerhati opah menggulung rokok daun. Opah menghisap rokok berisi tembakau Cina, cucu hisap rokok daun ‘kosong’ dihulur dek opah tua. Cucu terbatuk, opah tesenyum.

Tak payah hisap rokok lagi kalau batuk,kata opah sambil menggosok belakang cucunya.

Sekarang, anak kecil jarang kenal rokok daun, mereka menghisap rokok Dunhill, dibeli 60 sen sebatang dari kedai runcit Aceh atau mamak berhampiran. Tersilap langkah, mereka menghidu gam kasut Cap Senapang dijual dek Ah Seng. Khayal, berjalan terhoyong-hayang bagai lalang. Tiada siapa peduli.

Hanya ayat klise terpancul dari mulut orang tua memerhati.

Apa nak jadi dengan budak tu?

Jauh sungguh perbezaan di antara dulu dan sekarang

Renung-renungkanlah dan Selamat Beramal! Di CopyPaste daripada blog MazidulAkmal

22 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. sonok kn dulu2??
    aku tgk knk2 skang mcm xmnikmaT zmn knk2..xpnah men gasing..b'kubang dlm sungai..tuju selipar...batu seremban...
    plg x dilupekan konda kondi yg telah aku men smpai m'darahkn pale ank jiran sblah...hahahaha

    ko t'masuk laaa tu dlm golongan melayari laman web tuttttttt...kueng3
    xbek woooooo!!!muaakakaaakaa

    ReplyDelete
  3. hisssh...massaaa siih??hahahhahaha

    agak r...dorg dah x men tamiya,cyber pet,digimon dah! sume duk lepak cc, xpon duk dpn ps!cessss

    ReplyDelete
  4. pura2 gak tau yach???
    naqal nih..muaahahahaha

    waah rindu ngn kete tamiya aku...kaler kunin!!
    btol2..sume lepak cc..
    xpon mcm adik2 aku..laptop sorunk 1..
    bile ptg je puas mak aku halau sekor2 kuar umah soh g men...huhu

    ReplyDelete
  5. ade ker kaler kunin??x macho lgsg!!huhue

    alaa..ok la tue?klu kuaw kang luke sane sini r! pastu kna colek lah!!x ke mngangaaaaaaa nnti?? ngaaaaaa~

    ReplyDelete
  6. suke at ko je nk kutuk kete kaler kunin!!!
    my idaman ok!!!
    sporty ok kaler kunin!!!!
    ko tggu laaa..aku nk beli lotus elise kaler kunin nnT...hehe
    pergh!!sexy gile..xtahan tol...

    ReplyDelete
  7. latus elise not sexay laa weyh...dia nye handling n daya accelerate maseh belum mampu mengkagomkan aQ r~ mohon membangkang :D

    ReplyDelete
  8. ok fine!!!!
    aku nk beli lotus yg plg sexy yg plg accelerate!!!
    ko mmg suke dgki ngn aku!!!

    ReplyDelete
  9. beli laa klu adew!!dorg xdek masse nk pK bt bende tue skunk nie..sume dok bhempas pulas ngan cerita F1 1Malaysia Team tuh skrgnie!

    ReplyDelete
  10. alaaa..mesia suke bazir duit!!!
    F1 1mesia laaa...
    die xtau ade rakyat jelata 1mesia die yg xcukop mkn..xde tmpat tggal..
    aku xnmpak ape yg penting sgt kt F1 tu...
    1mesia pon x'tcapai...
    bukan nye xnk bg support..
    tp tulun laaa peghaT bnde len yg lg penting...

    ReplyDelete
  11. haaaaaaaa...dgn pnyertaan mesia masok f1 tue laa mereka mharapkan pulangan kembali yg lebih mnguntungkan tuk bg rakyat2 makan!

    bende nie kite x leh namapk dia sgembak bbilion2 tros hah! dia datg slowly in packages.. slaen ut dia leh tgkatkn kmampuan automotif ngara jga+sykt2 tertentu yg bkaetan dgnnya..

    +an lagi,dgn masuknya kita dlm industri sukan no 1 nie, harapannya bolehlah mnambahkan lagi keyakinan pelaburan asing dan pelancong masuk dlm negara, selain mningkatkan indeks saham dan mnguatan lagi bilai ringgit kita di mata dunia!

    bila kita dah mampu tekel eknomi, scara tak langsung,rakyat terbawah pon bakal tertolong. dgn kekuatan ekonomi negara, lowongan pekerjaan bt rakyat yang bertambah banyak, taraf gaji yang lebih menarik, peratusan inflasi yang rendah, liabiliti eksport yang kurang dll.

    tak semua perkara kita boleh nmpak hasilnya dlm sketika, namun sampai bila kita nak maen duit dalam negara shja tnpa mahu melihat, mnafikan peluang yg ada yg bakal memberikan kekuatan yg jauh lebih besar bt hari tua kita?? :D

    wallahualam~

    ReplyDelete
  12. aaaaaaaaaaaaa!!!!TIDAK!!!
    kene ceramah pjg...haaaau3
    ok fine!!
    aku kn xreT....

    ReplyDelete
  13. well,yg x retty tue laa yg bruntung cz maseh byk pluang tuk dgali! yg dah retty sgale tue yg rugi cz bosan nak gali paadia lg??hihi

    ReplyDelete
  14. makanya,beruntunglah kamu menjadi golongan yang tak reti! :D

    ReplyDelete
  15. klu mls nk gali cmne???huhu

    ReplyDelete
  16. baeek...
    ko mntak maaf ngn aku cepat sblom aku g maT..

    ReplyDelete
  17. toraaaaaa...mentak mahhaap zahheriah batteiniah yeaa!!hahahahaa

    ReplyDelete
  18. ko mmg suke kn klu aku maT???
    supaya boley curang...kn??kn??
    tu motip utama....
    aku xmaaafkn ko nippo!!

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

QUNChi?

agama (49) al quran (18) arab (21) artis (49) bahasa (32) blog (23) bollywood (17) ceghita dia (38) doa (14) donia (61) drama (31) ekonomi (26) fashion (17) Food (1) Formula One (32) hadith (12) hollywood (42) horor (13) humor (28) indonesia (50) israel (13) JJCM (5) kahwin (31) Ke Luar Jendela (32) komunis (6) malaysia (148) medic (25) mind n soul (149) motivasi (25) motokar (32) movie (82) myself (77) palestin (10) politic (59) proton (20) puisi (48) radio (9) resepi (7) Rothschild (5) sejarah pemikiran (24) student (96) swedish (3) US (39) vampire (6) zodiac (5)

Recento Vizitores