Friday, 16 January 2009

Janji A!!

Alangkah bahagianya hati ibu jika melihat transkrip keputusan exam anaknya semuanya A berderet. Mm,kapankah saat itu kan tiba yaa? [sambil melihat lelangit bilik] Haih,terlena dibuai angan-angan pula,berbalik pada tujuan utama "post" kalini,"Janji A" yang tertera di atas tu tiada apa-apa kaitan dengan akademik tapi...tapi apa ya??[teruskan pembacaan anda jika ingin tahu!hihi]

Tanggal 10 Januari yang lepas, dengan rasminya cukup genap setahun Sri melaksanakan aktiviti gila bercekang mata di bioskop-bioskop seantero dunia. [helleeh,Mesia&Indon je pon]

Alkisahnya begini, pada akhir 2007, Sri memasang angan-angan ingin mengumpul 100 tiket wayang sepanjang tahun 2008 [asal letak 50 jerk,tapi cam teroverkonfiden : tpasela dinaekkan] dan mulai 10 Januari 2008, aksi-aksi peperangan mulai dilaksanakan dan berikut adalah data-data hasil perjuangan yang telah dilancarkan ["houh,lg baek klu mung sedeqah duet tue dka' pelesting nue",bisik Syeikh]

Setelah 10 Jan berlalu,makanya dengan semangatnya Sri mengira pungutan karcis-karcis yang emang gue tempek di dinding almari buku dan hasilnya jumlah voting yang terkumpul adelah 83 [tak tau la kalau ade yang hilang] dengan Bedtime Stories mengakhiri senarai tersebut! Walau cita-cita untuk peroleh 100 keping tak tercapai, rasanya apa yang dah diperoleh sudah memberi kepuasan kepada diri ini.

Secara keseluruhan, filem-filem berbahasa Inggeris mengungguli carta dengan 42 voting, diikuti rapat oleh cerita-cerita dramaswasta Indonesia dan Malaysia dengan 37 keping dan lain-lain genre sastra dengan cuma 4 termasuk filem yang penuh warna warni, Om Shanti Om!

Dengan sebanyak 52 hari [1/7 tahun 2008 habeh dalam wayang?hihi] Sri tercongok depan layar lebar tue membawa kepada purata 1.60 filem dihabiskan setiap kali pergi menjenguk cinema tersebut! Bilangan ini banyak disumbangkan oleh hari-hari marathon dilaksanakan iaitu 3 filem berturut-berturut dalam satu hari. [still tak bleyh kalahkan rekod Kak Na layan 6 movie straight!] Jumlah 100 tersebut mungkin tak tercapai oleh kerna mengenangkan nasib yang menimpa saudara-saudara kita di Gaza sana tak terkecuali juga kedudukan kewangan yang goyah disamping faktor kemasukan filem-filem ke Indonesia yang hanya lebih tertumpu kepada bioskop-bioskop di Jakarta.

Iron Man mencatatkan sejarahnya tersendiri iaitu satu-satunya filem yang ditonton sebanyak 2 kali pada Premiernya di 2 bioskop yang berbeza [Yes!Sri jadi orang pertama tengok cerita nie!]Maka,cerita terbaik sepanjang tahun 2008 pastilah milik Iron Man!Tengok banyak kali pun Sri tak menyesal! Filem muzikal dimenangi oleh Om Shanti Om, animasi Madagascar 2 dan romansa horor Let the Right One In. Film religus pula dianugerahkan kepada Kun Fayakun manakala Sepi mengungguli carta movie from Malaysia. Penggarapan jalan cerita yang sangat baik! [akhirnya dapat juga tengok Lisa Surihani berlakon mubi!]

Kesimpulannya,bersamalah kita memartabatkan nusantara di mata dunia dengan menghasilkan kisah-kisah yang lebih berkualiti dan berwawasan. Penonton kini sudah mulai bijak menilai mutu sesebuah ceritera tersebut. Makanya,jangan cuma hasilkan cerita yang "boleh jual" tapi kualiti haprak!

SRi:Terkenang zaman KU dulu suka suki reramai buat marathon 5 movie dkat MidValley

9 comments:

  1. waaaaaah!!!!jeles!!!
    aku xkire pon ag tiket mubi aku taon ni...less than 50 klu xslh aku....
    ko mmg dasat.....

    ReplyDelete
  2. mm,xdeklaa dasat sangat..biase2 aje tue~klu hebat gill,konpem 100 tue bukan masalah punyea..

    ReplyDelete
  3. yelaaa...aku 50 pon ssh...kire 20 tu dh sgt hebat dh...waaargg!!!bosan...huhu

    ReplyDelete
  4. alaa,man2 jerk~haule haule..kamu pasti bisa melakukannya jua jika punya jiwa yg teguh~
    tapi tak rasa mbazir ke klu salurkan energi yg ada bt cume smata2 mnonton d'cinema?kan lg bagus jika kita gemblengkannya tenaga demi masa depan yg bgemerlapan drpd cuma buang2 masa sbegitu shj~
    .den dh xbrape smgt nk g nonton skrg!hehe.

    ReplyDelete
  5. dh insaf ek? bgus2...
    hehe....

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah....insaf jugak sahabat aku ni akhirnyaa...ahaaks2
    cm xcaye je???btol ke ko yg b'kate2???huhu...
    marathon yok....dh lame xg marathon same2..lalalalalalaa

    ReplyDelete
  7. hih..xmoolaaa~ bukan muhrim..ceewah!

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

QUNChi?

agama (49) al quran (18) arab (21) artis (49) bahasa (32) blog (23) bollywood (17) ceghita dia (38) doa (14) donia (61) drama (31) ekonomi (26) fashion (17) Food (1) Formula One (32) hadith (12) hollywood (42) horor (13) humor (28) indonesia (50) israel (13) JJCM (5) kahwin (31) Ke Luar Jendela (32) komunis (6) malaysia (148) medic (25) mind n soul (149) motivasi (25) motokar (32) movie (82) myself (77) palestin (10) politic (59) proton (20) puisi (48) radio (9) resepi (7) Rothschild (5) sejarah pemikiran (24) student (96) swedish (3) US (39) vampire (6) zodiac (5)

Recento Vizitores