Thursday, 11 November 2010

Anggo yang Sedda' do'oh!

Mari kita belajar sejarah, zaman pakcik muda-muda dulu [macamlah aku dah tua sangat kan?] orang akan guna beberapa istilah untuk merujuk kepada mereka yang menganggur, kat kampung pakcik di terengganu [sebab bakal bini orang ganu] misalnya, penggangur di kenali sebagai “pengukur jalan” sebab berjalan ke sana ke mari takde hala tuju, takde matlamat, serta visi.. aktiviti bermula dengan lepak, lepas tu ‘ukur jalan’, dan lepak kembali…

Bagi yang perempuan, istilah menganggur mereka lebih akdemik, iaitu “ambik STPM”..
Contoh perbualan:-

“Minah, mung wak menda lening?"  [bulih kaweng oran ganu dop naki?](aih bahasa: Minah, [bukan nama sebenar] apa kamu sedang buat ketika ini?)

Minah akan menjawab: “ambik STPM”..

“OOOOO..,”

Kata aku sambil memuncung mulut dan berlalu (kerana Minah tak cantik), dan dalam hati tahu sudah bahawa Minah sedang menganggur dan kerja beliau sekarang adalah “ambik STPM”..iaitu, Sedang Tunggu Pinangan Mamat…

Namun, semua tahu sudah, istilah yang paling di iktiraf untuk penganggur sehingga arwah Sudirman pun ada buat lagu adalah “Tanam anggur”..

Contoh perbualan:-

“Minah, mung wak menda lening?"

Minah akan menjawab: “tanam anggur”..
“OOOOO..”
Kata aku sambil memuncung mulut dan berlalu kerana takut Minah mintak nak pinjam duit bagi kat Mamat untuk pinang dia, dan itu cerita lain…

Jadi, jika korang pelajar luar Negara, dan sedang belajar etnik rakyat Malaysia, dan jika korang terpaksa kena buat assigmnet interviu etnik Malaysia tentang ekonomi lalu ada di antara mereka yang menjawab sedang ‘tanam anggur’, maka korang kena faham bahawa jawapan itu adalah merupakan simbolik kepada mereka yang menganggur, takde kerja.. atau jobless!

Kenapa begitu?

Faktor ini mungkin disebabkan perkataan penganggur yang hampir dengan buah anggur, selain factor buah anggur sendiri yang susah nak dapat kat Malaysia ni..

Maka kelas bahasa kita hari ini akan membuat anjakan paradigma terhadap penggunaan kata kerja ini, kerana aku rasa istilah tanam anggur untuk penganggur dah tak beberapa sesuai kerana tak Islamic.. lagipun anggur bila diperam akan menjadi arak.. tak elok… haram tuue

Maka, apa kata untuk genarasi baru yang baca blog aku, lepas korang habis belajar nanti dan takde kerja kerana ekonomi gawat misalnya.. korang tukar istilah ‘tanam anggur’ untuk jobless kepada tanam pokok yang lebih islamik sikit.

Iaitu “Tanam kurma”!

Woha!

Contoh perbualan:

“Minah, mung wak menda lening?

Minah akan menjawab: “tanam kurma”..
“OOOOO..,”
Kata aku sambil memuncung mulut dan berlalu kerana tak nak kacau Minah yang sedang berzikir kerana munurut hadith,yang diriwayatkan dari Jabir r.ahu, bahawa Nabi Muhammad SAW bersabda: Barangsiapa yang membaca “subhanallahil aziim wabihamdihi” maka akan tertanam baginya sebatang kurma di shurga, (hadith riwayat Tirmizi)

Ok, sampai sini dulu, akupun nak pergi tanam kurma!

“subhanallahil aziim wabihamdihi”

6 comments:

  1. Heba' do'oh mg lening..
    kecek ganu peka' sengoty...
    bakal bini pom hok ganu gok...

    jeri' pak ungku bace entry mg...
    naaanaaanaa ganuuu kiteeee!!!(HAHAHAHAHA)

    ~** aku sndiri xpaham ape aku nk ckp..mntak mahap yeah fahmi..nok kene b'guru lg...ngaaaa~~

    ReplyDelete
  2. hahahhaha..dun worry~beliaw tak masok kot blog aku nih!!!
    -so,selamat rrr!!-
    X)

    ReplyDelete
  3. Yaking nyee...hihi
    ~** hok xslamat nye mg laa..ehe

    ReplyDelete
  4. hahhahaha.yakinss!!gua punye blogg ne dew link kt blog bliaw!n gua bukannya jeniss suke pomoott bloq nie poungs.so,insyaallah selamat laa weyss..haha

    ReplyDelete
  5. ko xpowmot tp aku boleyh tlg powmotkn kt beliau..HAHAHAHAHA
    ~**ko rs ko selamat??silap besar laaah..

    ReplyDelete
  6. houh-tampatnye sampai saat ini saya masih selamat!WOAH~

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

QUNChi?

agama (49) al quran (18) arab (21) artis (49) bahasa (32) blog (23) bollywood (17) ceghita dia (38) doa (14) donia (61) drama (31) ekonomi (26) fashion (17) Food (1) Formula One (32) hadith (12) hollywood (42) horor (13) humor (28) indonesia (50) israel (13) JJCM (5) kahwin (31) Ke Luar Jendela (32) komunis (6) malaysia (148) medic (25) mind n soul (149) motivasi (25) motokar (32) movie (82) myself (77) palestin (10) politic (59) proton (20) puisi (48) radio (9) resepi (7) Rothschild (5) sejarah pemikiran (24) student (96) swedish (3) US (39) vampire (6) zodiac (5)

Recento Vizitores