Monday, 1 November 2010

Saya Nak beli Scramblerr!! VR000M *sirius x nyambung ngan post*

Sambil ngah layan kepenatan tutorial tadi ngan halwa telinga Aage Peche--terajinlah sesaat hamba Allah yang tak reti nak Asar lagi ni gi buka berita harian. Dan seperti biasalah haruslah ada kan yang menangkap mata ni! *Btw, kalau bukan mata, macamana nak baca?! Adushlah korang ni..

Selain daripada gambar Calon BN Galas ngan Presiden KAFA ngah terkinja-tinja meraikan kemenangan Kelantan kelmarin hari yang bakal makin memperburukkan persepsi wajah BN yang sanggup berhabis berapa ribu nak gi upah En KAFA supaya berdiri sama tinggi dengan calon dorang yang seharusnya jauh lagi baik dorang pergi sedekahkan dekat orang-orang asli nue--pernyataan Kerajaan nak cadang benarkan guna kereta automatik semasa ujian memandu memang bebetul menarik perhatian SRi.WOHA!

Alasan dorang adalah nak mudahkan nenek atok kita dan golongan wanita yang lemah yang memang sah-sah tak kuat benor nak men tolak tarik batang gear tu dan geng-geng yang malas nak tekan kaki dekat pedal klac. Memang murni sangat hasrat kerajaan tu. Ye lah--orang sekarang pun memang banyak bila nak beli kereta lebih sukakan yang automatik. Logik-logik.. Lagipun korang bila dah terbiasa ngan auto-mana nak ingat dah manual. So, sama sajalah kan ajar korang manual pun. Bukan nak pakai! Membazir ja. 

Tak sangka betul SRi-- kerajaan kita Malaysia ni memang kaya gila  nak mati-melimpah ruah harta dia- baik ati bebenor nak bayar Perodua gi tukar semua gear manual jadi auto. Bagus-bagus!! Adalah alasan nak naikkan yuran belajar korang pula lepas ni--tak dapat naik tol-dapat pow budak baru nak belajar-jadi lah! Daripada tak dapat langsung kan. Sikit pun jadilah. WOHA

Tapi sebenarnya manual kah, auto kah-bukanlah masalah sangat sebab makcik pakcik ni bukanlah mental retard sangat tak paham-paham macamana nak main klac tu. Waktu awal-awal standardlah kalau duk tersengguk-sengguk. Tengku Djan drifter tu pun waktu awal tersengguk-sengguk juga. 

Yang jadi masalahnya teknik pemanduan tu. Bak kata Dr Ir Hana Razak-Pakar Alzheimer UiTM, "Nak bawa laju bawalah--tapi yang penting kena pandai kawal stereng dan brek!" Dan di situlah masalahnya pemanduan tak kira sesapapun lah--lelaki ka perempuan kah-semua key point dia ada pada dua itu-stereng (handle bagi motor) dan brek.

Oleh itu kalau korang undi SRi suh jadi orang paling besar JPJ tu-SRi akan pastikan yang tetiap kelas memandu turut melengkapkan ilmu drifter dalam jiwa anak-anak muda pemandu kereta motor sekalian. Bagi anak-anak jantan memang lah sah-sah suka-boleh lah merempit lepas ni. Tapi bagi golongan yang merasa membazir rasa macam tak perlu-ilmu ni sangat penting terutamanya bila korang dalam situasi pra-kemalangan. Tentang simulasi rasanya terpaksalah kerajaanlah pula fikirkan caranya. Kalau semua nak SRi jah suap-lemak ah! Lebih baik korang undi SRi jadi PM jah lepas ni.

Pengendalian pemanduan secara ekstrim rasanya memang terpaksa diterapkan dalam jiwa muda mudi lepas ni sebab SRi dan semua orang tau--korang semua muka berlakon ja bila depan JPJ tu. Speed limit 60km/j? Tipu sangatlah korang boleh tahan. Hilang JPJ korang rembat kereta mak bapak korang yang tengah enak berbulan madu dalam suite tuh-korang buat test drive pecut atas highway tengok berapa speed kereta tu boleh terbang gi jumpa Tuhan!

Kurikulum trek buat motorsikal pun rasanya haruslah diperbaharui. Janganlah setakat main dalam tu--naik titi yang tak seberapa tu saja. Cuba buat trek jalan berlumpur, berpasir, berminyak--pastu bawa dalam gaya 70km/j ke atas-barulah thrill--baru kurang kemalangan jiwa di kalangan mat rempit ni plus jimat duit kerajaan nak sponsor bandage kepala korang yang pecah tu.

Serius, pemandu akan belajar lebih bila dia accident!  Waktu tu lah dia akan tahu apa yang sepatutnya dia buat dan TIDAK! Makanya fikir baik-baik; mana lebih baik samada korang dapat pengalaman (pra)accident dalam trek waktu tengah belajar atau tetengah malam depan kubur sesorang?! *takda emoticon hantu lah pula*

Papehal--yang dah ada lesen memandu; belajarlah mematuhi had laju dan lampu isyarat terutamanya. Yang masih belum--korang rajin-rajinlah tanya cekgu korang macamana nak buat Drift!WOHA
SRi:Katakanlah drama perceraian Erra-Irman itu semua dusta!

7 comments:

  1. Hoh??
    Mmg besh idea ko tu...
    tp rasenye xperlu laa nk vote jadik PM..
    mau hancus..tp ok jugak kot sbenanye...
    sbb klu aku pakai lotus elise tu xkn laaa nk bawak 110km/j??rosak laa kete aku...
    Hmm..oley sbb nk m'jaga kete aku...aku vote ko!!~**ngeeeeeee XD

    ~** doh klu nk gune kete auto wat test..haposkn laa kete manual!!cis!!terok nye idea t'sebot..bile dh gune kete auto..makin mahal laaa yuran nk wat lesen..
    1 lg..ape brg drift dgn kete auto??bapak laaa xmasyukk!!

    ReplyDelete
  2. jap2..apehal rajen ngat tulih blog arini??penat dah bace..tp sebb ble org dh bukak,kene r bace..hahahah!~!we learn when we have accident..totally agreed!!there are too many things on road y we have to learn by experience..pahtu cekgu2 memandu tu lak bukannyer nok ajar..cube la gtaw siap2,kan senang..xyah r sy susa2 xcident 8 kali smpi ilang2 ingatan br nak bleh bawak drift kat genting..hahaharemau nyer jpj..hahah

    ReplyDelete
  3. hellooo adeq manis.nak drift hape kebende macamananya kalau pakai auto?! tapi kalau auto-dorang kena lah ajar macamana nak hadapi eksiden dengan teknik pembrekan yang hebat!

    itulah-kurikulum belajar memandu kena diubah bukan hanya menumpukan macamana nak idupkan kereta dan tanda-tanda isyarat tapi macamana nak hadapi hal-hal kecemasan termasuklah bila kereta rosak. Tak payahlah ajar sampai kena angkat enjin bagai-dorang bukan nak jadi mekanik-tapi perkara-perkara asas macam bila kereta berasap-apa yang nak kena periksa dulu. Tak ke malang kalau sebenarnya rosak dia simple je-tapi sebab dah rosak tetengah malam depan kubor-dorang terus gelabah tepon pomen yang mengepow beliaw beribu-ribu hingget! Kesian dekat rakyat..

    ReplyDelete
  4. ~**mana da soh drift pakai auto???

    btol..btol..btol!!!
    cube ajaq cmna nk hadapi kecemasan...
    N basic2 yg spatutnya...
    xdak laaa aku ssh payah nk kena ceq ayaq keta dan sbagai nya kt mak aku...d buat nya dia sorunk2..xdak sapa nk tolong??mampuih kering kontang keta!!wuuuwuuuu..
    ajaq skali laaa mcm mana nk isi petrol...sbb ada mcik2 yg xreT lg..xdak laa dia kena geghak ank dia yg dok tidoq..bgn smata2 nk p isi minyak..(rasenye mak aku xde bc blog2 ni kot??HAHAHAHA)

    ReplyDelete
  5. pe kate ko tampal gambar-gambar2 macamana nak isi petrol kat cermin keta tu.so,takde laa nak ade kes ada orang kejut anak dia yang tak berapa nak reti bangket subuh gi petronas isi minyaks.hahaha

    ReplyDelete
  6. PenaT dh haih ajaq..siap nyanyi2 n demo lg..
    "angkat..tolak(mcm xperlu)..masok...picit"
    Bygkn laaa performance adik bradik...kih3
    haaaiiissyy...ank sapa laaa yg xbapa reti bangket subuh tu??mungkin nk kena tampai jugak kot??~**ngaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  7. itz ok~tue kan semua buat tabungan yg amat bernilai di dunia yg satu lagi!

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

QUNChi?

agama (49) al quran (18) arab (21) artis (49) bahasa (32) blog (23) bollywood (17) ceghita dia (38) doa (14) donia (61) drama (31) ekonomi (26) fashion (17) Food (1) Formula One (32) hadith (12) hollywood (42) horor (13) humor (28) indonesia (50) israel (13) JJCM (5) kahwin (31) Ke Luar Jendela (32) komunis (6) malaysia (148) medic (25) mind n soul (149) motivasi (25) motokar (32) movie (82) myself (77) palestin (10) politic (59) proton (20) puisi (48) radio (9) resepi (7) Rothschild (5) sejarah pemikiran (24) student (96) swedish (3) US (39) vampire (6) zodiac (5)

Recento Vizitores